Божурище, Костинброд, Елин Пелин и Ботевград с повече инвестиции на човек от София

https://www.24chasa.bg/novini/article/9023561 www.24chasa.bg

Какви са причините в последните години повечето общини, които заобикалят столицата, да преживяват небивал разцвет, е доста труден въпрос. Но фактите са такива, че Божурище, Костинброд, Ботевград, Елин Пелин и по-малко Своге вече
успешно догонват
столицата
по много параметри. Едно от първите обяснения е икономическият профил на тези общини. Той е такъв, че в тях са съсредоточени много инвестиции, и то предимно на компании, които произвеждат за износ. В две от тях - Божурище и Ботевград, има и добре развити индустриални паркове.

В Божурище и в Елин Пелин например преките чужди инвестиции на човек от населението са по-високи дори отколкото в столицата, показват последните засега данни, които са от 2018 г. В Божурище те са 11 146 евро, а в Елин Пелин - 15 030 евро. В самата столица са 9361 евро на човек.

Абсолютен първенец на страната в това отношение е Пирдоп, където преките инвестиции на човек са 45 583 евро.

В Ботевград, където преките инвестиции са 7729 евро на човек, както и в Божурище има една характерна особеност – там има добре развити индустриални паркове с производствени или развойни бази на доста водещи чужди инвеститори.

В Ботевград има няколко производители на части и компоненти за автомобили, а зоната в Божурище е сред най-успешните в България.
В нея до миналата година инвестициите бяха стигнали половин милиард лева. В Елин Пелин пък има много логистични бази, включително и на най-големите вериги за търговия с бързооборотни стоки. Което, естествено, се дължи и на удобното разположение - в близост минават магистралите “Тракия” и “Хемус”.

Но предимствата на тези общини не са само в това. Те неизменно се
класират на първите
места в страната по
ниска безработица
Като изключим Своге, където тя е над 6%, във всички тези общини тя е под 5%. В самата столица безработицата е 1,7%, но в Божурище е 1,89%, в Костинброд е 4,29%, в Елин Пелин е 3,69%, а в Ботевград е 4,63%. Данните са отпреди пандемията от коронавируса, но дори след нея да има увеличение на безработицата, то ще е очевидно в същите пропорции.

За отбелязване е, че в близкия до столицата Перник безработицата също е доста ниска - 3,16%. Но причините за нея не са същите като тези за индустриалните общини около София. Безработицата в Перник е ниска, защото много нейни жители пътуват всеки ден до работа в столицата и дори до Божурище, което е
само на 20 минути път
с автобус от Перник

Докато общините в състава на Софийска област, които са около столицата, дължат ниската безработица най-вече на индустрията, която е разположена в самите общини.

Горна Малина и Мирково са две общини около столицата, които също заслужават внимание, тъй като основните им икономически показатели са доста близки до тези на четирите крайстолични общини, макар и не чак толкова добри.

Мирково например е едва на петдесетина километра от столицата и безработицата в тази община е около 5%, а средните заплати догонват тези на Божурище и Елин Пелин. В Мирково обаче има само един голям работодател, който би могъл да осигурява високи заплати - миннообогатителният комплекс на “Геотехмин”, по-точно на неговото предприятие “Елаците Мед”.

Средните заплати на наетите в най-близките до столицата общини също са много близки до тези в самата столица.

В България има една малка група общини, в които частните фирми например плащат чувствително повече, отколкото публичният сектор, и част от тези общини са съсредоточени около София.

Ситуацията там рязко се различава от преобладаващия брой български общини. В две трети от тях средната заплата, която получават наетите в публичния сектор и държавните предприятия, е по-висока от тази, която плаща частният сектор.

Типична такава община е например Козлодуй. Заради АЕЦ “Козлодуй” средната заплата там на хората, работещи в частни фирми, е едва 39,5% от средната в държавните. Заплатите в АЕЦ “Козлодуй” са толкова високи, че средната в общината към март т.г. е 2090 лв. месечно, т.е. по-висока от тази в столичната община, където е 1841 лв. А тъй като общината влиза в състава на област Враца, тя е станала втора по средна заплата в България след София-град.

По последни даннни Столичани получават средно по 1841 лв., а във Враца - 1285 лв. Пловдив, Варна, Бургас и други области са с по-ниски средни заплати, независимо че имат много по-развита индустрия, отколкото Враца.

Божурище, Костинброд, Ботевград и Елин Пелин обаче са
пълна
противоположност
на Козлодуй

В самата Столична община частният сектор дава заплати, които са средно с 14,9% по-високи, отколкото в държавния. Но в Костинброд частните фирми плащат с 44% повече от държавните, в Елин Пелин - с 47,4%, а в Божурище – с 53,9% повече. В Ботевград процентите са 22,6.
В цифри тези заплати изглеждат така: в Божурище - 1362 лв., Костинброд - 1341 лв., Елин Пелин - 1312 лв., а в Ботевград - 1201 лв.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Доверието към ВАР, меко казано, се разклати в Италия и предизвика гневни реакции, след като цели три гола на Алваро Мората във вратата на "Барселона" бяха отменени. В мач от груповата фаза в Шампионската лига каталунците победиха като гост "Ювентус" с 2:0 с голове на Дембеле и Меси. Мората записа хеттрик от отменени голове от позиция на засада

Арсен Венгер, който в момента работи като директор в отдела за развитие на футбола във ФИФА, се обяви против създаването на Европейска суперлига. Според легендарния мениджър на "Арсенал" подобен турнир би заличил английската Висша лига. "Висшата лига сега има превъзходство пред останалите първенства в Европа - коментира Венгер

Щатният досега изпълнител на дузпи в "Челси" Жоржиньо най-вероятно ще бъде лишен от тази привилегия. За това намекна мениджърът Франк Лампард след успеха с 4:0 при гостуването на "Краснодар". Италианският национал пропусна наказателен удар в в 14-ата минута, като това му се случва за втори път от началото на сезона