Столицата върви на югоизток, към Лозен

https://www.24chasa.bg/novini/article/9023592 www.24chasa.bg
Столицата върви на югоизток, към Лозен

Въпросите къде се търсят и продават най-много жилища и най-вече какви са цените по квартали, винаги са били най-интересните, що се отнася до имотния пазар. Но и най-трудни за отговор.

По принцип новото жилищно строителство е съсредоточено почти само в
южните квартали
на София
и в полите
на Витоша

Дори бегъл преглед на обявите за продажба на нови жилища показва, че освен “Лозенец”, “Дианабад”, “Изток”, “Изгрев” хитови поне според многобройността на обявите за нови сгради са районите “Кръстова вада”, новата част на “Манастирски ливади” и “Витоша”. Много новопостроени жилища се предлагат също в “Младост” и по-малко в “Люлин”, но “Младост” също е южен квартал. Не са малко и обявите за “Овча купел”.

Ситуацията с “Лозенец” е доста любопитна, тъй като мнозина смятат този квартал за напълно застроен, а обявите за нови жилищни сгради на негова територия продължават да се множат.

Истината е, че ако в долния си край “Лозенец” почти опира в идеалния център на столицата и в тази част наистина вече не може да се строи повече, в горния си край – там, където улица “Сребърна” се пресича с булевард “Черни връх”, се оформя сравнително голяма зона от жилищни и офис сгради.

Строи се също или се предлагат току-що построени жилища и във вътрешността на квартала в посока към Правителствената болница, като изглежда, че тази част се уплътнява все повече. Но “Лозенец” като цяло има добри транспортни връзки с центъра, граничи с Южния парк и все още минава за престижен квартал, в който цените на имотите продължават да са сред най-високите.

Два квартала, които са почти съседни на “Лозенец” – “Кръстова вада” и “Витоша”, също са във фокуса на много строителни предприемачи, и то от доста време насам, а и предлагането на готови жилища там е доста интензивно.

Двата квартала много си приличат по това, че строителството там е изцяло ново и се състои отчасти от ниски нови съвременни кооперации или от малки затворени комплекси. Другата обща черта е, че инфраструктура почти напълно липсва, основната им пътна артерия е булевард “Симеоновско шосе”, който вече трудно поема трафика. Според столични брокери тези два квартала се предпочитат основно от млади хора и цените на жилищата там са достижими, макар да са по-високи, отколкото на панелен апартамент със същата квадратура.

Други три квартала, в които жилищното строителство и предлагането на нови жилища е доста голямо и които си граничат един с друг, са “Изгрев”, “Изток” и “Дианабад”. Цените в тях са доста по-високи, което вероятно се дължи и на няколкото много луксозни жилищни сгради и комплекси от сгради, изградени напоследък. Освен това трите квартала са
доста
благоустроени,
с добра пътна
свързаност
с центъра,
съседни са на Борисовата градина и всичко това, естествено, привлича по-платежоспособни клиенти.

Доста висок клас и относително скъпи са жилищата, които напоследък възникват около разширението на южната дъга на околовръстното шосе между “Младост” и началото на магистрала “Тракия”. Когато се разширяваше другата част от южната дъга, от двете страни на пътя възникнаха не един и два жилищни комплекса.

Сега същото явление се наблюдава и след “Младост” в югоизточна посока. Там има цели 6 затворени комплекса със самостоятелни или двойни къщи и малки кооперации, част от които вече се предлагат на пазара. Цялото това строителство даде повод преди време да се заговори за Лозенска яка по подобие на Витошката яка – пространството между околовръстното шосе и самата планина.

Цените на новите жилища в Лозенската яка са сравнително високи, макар не толкова, колкото на комплексите от Витошката яка. Този район привлича предимно млади семейства с високи доходи.

Друг район на София, чието връщане в имотния пазар се дължи изключително на голям инфраструктурен проект, е “Овча купел”. С прокарването на метрото много парцели, които десетилетия стояха празни покрай панелните блокове, сега се изпълват с нови жилищни сгради, повечето от които са на по 5 до 9 етажа.
По булевард
“Монтевидео”
вече няма къде
да се строи
и все по-често се срещат проекти, които са във вътрешността на квартала. Тук цените са по-скоро в средния сегмент на пазара, но значително надвишават тези на панелките наоколо.

В София остават, разбира се, някои квартали, в които цените са най-високи, но в тях всяка новопостроена сграда е по-скоро събитие, отколкото нещо обичайно. Такива са “Докторски паметник”, “Иван Вазов”, “Яворов” и “Медицинска академия”.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Когато от "Армията" си тръгнат победите, след тях си заминава и треньорът. Неписаното правило отново се потвърди и наставникът на ЦСКА-София Стамен Белчев напуска клуба само няколко дни преди гостуването на "Рома" в Лига Европа. Въпросът сега е кой ще поеме отбора? "Стойчо Младенов или Любослав Пенев трябва да водят ЦСКА - категоричен е Георги

Най-добрият български сноубордист Радослав Янков се готви за поредния сезон по белите писти. 30-годишният ветеран от Чепеларе е сред най-големите имена в паралелните слаломи. Той спечели Световната купа през сезон 2015/16. През миналата състезателна година българинът завърши на 13-о място в генералното класиране

Славиша Стоянович ще намали сериозно своите финансови изисквания, за да поеме "Левски" за втори път. Той е много близо до завръщане на "Герена" след оставката на Георги Тодоров. Ръководството вече реши, че ще освободи опитния специалист от поста треньор на първия отбор. Тодоров ще остане на работа в клуба, като отново ще е част от школата