Монтират първите жилища за бедни от контейнери

https://www.24chasa.bg/novini/article/9023598 www.24chasa.bg
Очаква се първите две секции скоро да получат акт 15.

Всяко е с кухненско и санитарно обзавеждане, наемателите поемат ангажимент да направят сами останалото

Три многофамилни жилищни сгради от морски контейнери с 51 апартамента ще има в квартал “Факултета” по пилотен проект на Столичната община в район “Красна поляна”.

Монтират първите жилища за бедни от контейнери

Монтажът им вече започна.

Така ще изглеждат общите части.
Така ще изглеждат общите части.

В жилищата ще

Здравко Здравков
Здравко Здравков

бъдат настанени

около 300 души

Първите две секции се очаква до дни да са готови и да получат акт 15, а третата - до средата на октомври.

Идеята за такъв тип социални жилища е на арх. Алехандро Аравена. Първият му проект е реализиран в Чили през 2004 г. Той включва достъпни жилища с новаторски начин на изграждане, който позволява максимален социален ефект при минимална себестойност. Впоследствие социалното строителство става модел в цяла Латинска Америка, а арх. Аравена и студиото му ELEMENTAL получават множество международни награди за идеята си, включително и “Притцкер”.

Идеята му е на социално слабите семейства да се предоставя готова половин къща, която включва кухня, санитарен възел и спалня, а другата половина е оставена сами да подредят според нуждите си с лични средства.

Пилотният проект в софийския ромски квартал включва монтирането на три 3-етажни жилищни сгради.

“Подходът на арх. Аравена да използва архитектурата като инструмент за решаване на ключови социални проблеми ни вдъхнови”, разказа главният архитект на София Здравко Здравков.

Всеки от домовете ще е оборудван с най-необходимото стационарно кухненско и санитарно обзавеждане. Ще се даде възможност наемателите да направят промени във вътрешното разпределение според нуждите си.

Контейнерите са изработени от специална стомана, която корозира само на повърхността. Така конструкцията остава устойчива с десетилетия, а автор на проекта на жилищата в “Красна поляна” е арх. Румен Първанов.

Сградите

ще могат да се

разглобяват при

отпаднала

необходимост,

може да бъдат и цялостно или частично преместени на друго място.

Във “Факултета” те се монтират на общински имот от 3460 кв. м, а разгърнатата застроена площ е 3350 кв. м.

В две от сградите ще има по 12 четиристайни и 6 двустайни апартамента. В третата - 6 четиристайни, 6 тристайни и 3 двустайни апартамента. Общо в новия миниквартал ще има 51 жилища, част от тях пригодени за хора с увреждания.

Всеки апартамент ще има модулна баня и тоалетна със санитарни уреди, смесителни батерии и аксесоари. Ще са налични и инсталации за монтаж на кухненски бокс. Дневната е интегрирана с кухнята и преддверието. В зависимост от големината на жилищата спалните са 1, 2 или 3. Втората и третата спалня в по-големите жилища са изпълнени като общо пространство без преградни стени, за да може наемателите да го аранжират сами.

Общината се надява, че чрез елемента на “направи си сам” ще ангажира бъдещите наематели в опазването на жилищата.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

За жесток побой над лидера на БСП в Долни чифлик Валентин Вълчев съобщиха вчера варненски социалисти. От разпространената информация се разбра, че наказателната акция е извършена от трима души пред офиса на областната организация на партията в морския град. "Вълчев веднага е бил медицински освидетелстван със средна телесна повреда и е подаден

За данъчни шашми с доставка на кафе, бадеми и кашу е погнат един от "Недосегаемите". Софийската градска прокуратура дава на съд бизнесмена Даниел Бояджиев за скатани 630 хиляди лева налози от фиктивни сделки, научи "България Днес". Интересното е, че Бояджиев е бивш данъчен служител и като такъв със сигурност е наясно какви документи и декларации

Това са първите снимки на снежния леопард Никс, който пристигна на 20 октомври тази година в Софийския зоопарк от зоопарка в Ихлава, Чешка република. Той е настанен в сектор Хищници в зала "Големи котки, терариум и аквариум" и засега се адаптира на спокойствие във вътрешните помещения, определени за него