За 30 г. бившата ГДР наваксва икономическото изоставане от Западна Германия

https://www.24chasa.bg/novini/article/9023764 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Трийсет години след обединението на Германия бившата Германска демократична република (ГДР) до голяма степен е наваксала икономическото си изоставане от западните провинции. Жителите на районите, били част от ГДР, обаче остават по-недоверчиви към демократическите институции в сравнение със своите сънародници на запад, показва годишният доклад за германското обединение, цитиран от Франс прес.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на глава от населението в провинциите от бившата ГДР, включително столицата Берлин, е средно 79,1 процента от този в останалата част от страната. Това е впечатляващо подобрение от 1990 г., когато БВП на глава от населението в ГДР беше едва 37 процента от този на запад, отбелязва Франс прес, предава БТА.

До голяма степен е запълнена и пропастта в жизнения стандарт - средните доходи в Източна Германия през 2018 г. са били 88,3 процента от тези в Западна, отчасти благодарение на голяма мрежа от малки и средни предприятия, някои от които са специализирани в областта на новите технологии.

Разликата със Западна Германия все пак остава съществена, най-вече поради значително по-ниската гъстота на населението в източната част на страната, както и липсата на централи на големи фирми и компании, които биха инвестирали в научната и развойната дейност.

При заетостта също се наблюдава известно наваксване. През 2005 г. равнището на безработицата в бившата ГДР е било над 15 процента, а сега е намаляло под 10 процента, а в някои райони дори е около 6 процента, което е близо до 4-те процента в части от Южна Германия. В доклада обаче се уточнява, че това донякъде се дължи на пенсионирането на хората от по-стари поколения.

В някои области Източна Германия се справя по-добре от Западна, например в достъпа на жените до работа на пълно работно време - 74 процента срещу 68 процента, - като една от причините е по-ефективната система за гледане на деца.

В бившата ГДР обаче доверието в държавните институции е едва 78 процента срещу 91 процента в бившата ФРГ. Има разлики и в "отношението към чужденците" - крайната десница постига в източните провинции с изключение на Берлин най-високите си в страната изборни резултати, често пъти над 20 процента, отбелязва Франс прес.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Процедура по изграждане на морски хотел е стартирал бившият вицепремиер в правителството на Иван Костов Евгений Бакърджиев, показа проверка на "България Днес". Шикозната постройка ще се намира на първа линия зад Северния плаж на Приморско. Така шансът гледката от балконите на гостите да бъде закрит от друга бетонна постройки е нулев

В голям магазин за пердета се спря лорд Евгени Минчев, видя "България Днес". В типичния си шармантен вид паркетният лъв влезе в магазина и заразглежда стоките, като не пропусне да сложи задължителната маска на лицето. Трябва да признаем, че и с маска Минчев не губи от своята ексцентричност, а дори я подсилва

Руската гимнастичка Екатерина Селезньова показа изваяно тяло. Тя публикува снимка по бански на фона на морето в инстаграм. "Лятото свърши, не може ли да е до Нова година, моля?", написа Селезньова. Красавицата е двукартна световна шампионка от Баку миналата година. Тя взе злато в отборната надпревара и на обръч. На лента завоюва бронз