Икономическият и социален съвет иска да се забърза цифровизацията

https://www.24chasa.bg/novini/article/9023932 www.24chasa.bg

Закъснение в дигиталната трансформация може да коства скъпо на България, предупреждава Икономическия и социален съвет /ИСС/.

"Дигиталната трансформация в България - предизвикателства и възможности в контекста на дигиталното бъдеще на Европа" е становището, което ИСС е приел на последната си пленарна сесия, съобщиха от ИСС, цитирани от БТА. 

Според ИСС настъпващите бързи и дълбоки промени в обществения живот, които са предизвикани от технологичния скок, изискват промени в управлението и организацията на институциите, както и в организацията и управлението на основни системи като пазар на труда, образование, здравеопазване, транспорт, околна среда и др. ИСС предупреждава, че дигиталната трансформация изисква значителни инвестиции от страна на публичния и на частния сектор и тяхното затрудняване или забавяне ще доведе до спадане на конкурентоспособността на нашата държава.

ИСС настоява за оценка и анализ на ефекта от действащите в момента документи, формиращи средата на цифровизацията и преосмислянето им, за да се преодолее изоставането на България.

В становището си ИСС отправя препоръки за ускоряване процеса на дигитализация у нас. Сред тях се открояват няколко основни предизвикателства: пазар на труда, образование и умения, неравенства, предприемачество и бизнес среда, граждани и потребители.

Становището предупреждава също, че основни предизвикателства са технологичната безработица, изчезването на традиционни професии и появата на нови, несигурна заетост, нестандартни форми на заетост, ниска или никаква възможност за договаряне на основни елементи от трудовия процес. Според ИСС трябва да се направят целенасочени и спешни промени в образователните системи и системите за обучение на работното място.

ИСС отбелязва, че с навлизането на новите технологии се наблюдава и процес на нарастване на неравенства в доходите, в богатствата, в интелектуалната собственост и др. Достъпът до свързаност е решаващ фактор за икономическото и социално развитие на селските и планинските райони, където особено силно е влиянието и на демографската криза, се посочва в становището.

В позицията се допълва, че трябва да се подкрепят малките и средните предприятия при техния преход към цифрови технологии. Според становището точно МСП са изложени на оспорвана конкуренция, но не разполагат с достатъчно човешки, финансов и технически капитал, за да запазят и увеличат конкурентоспособността си в условията на дигиталната трансформация.

ИСС счита, че пред ЕС и пред България стои въпросът за защита на потребителите и техните права при пазаруването от онлайн магазини, особено извън ЕС. ИСС също така настоява за прилагането на по-надежден контрол върху безопасността продуктите, внасяни от търговци извън ЕС. В становището се обръща внимание и на необходимостта от базисна подготовка на гражданите и особено на децата за работа в интернет среда.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Процедура по изграждане на морски хотел е стартирал бившият вицепремиер в правителството на Иван Костов Евгений Бакърджиев, показа проверка на "България Днес". Шикозната постройка ще се намира на първа линия зад Северния плаж на Приморско. Така шансът гледката от балконите на гостите да бъде закрит от друга бетонна постройки е нулев

В голям магазин за пердета се спря лорд Евгени Минчев, видя "България Днес". В типичния си шармантен вид паркетният лъв влезе в магазина и заразглежда стоките, като не пропусне да сложи задължителната маска на лицето. Трябва да признаем, че и с маска Минчев не губи от своята ексцентричност, а дори я подсилва

Руската гимнастичка Екатерина Селезньова показа изваяно тяло. Тя публикува снимка по бански на фона на морето в инстаграм. "Лятото свърши, не може ли да е до Нова година, моля?", написа Селезньова. Красавицата е двукартна световна шампионка от Баку миналата година. Тя взе злато в отборната надпревара и на обръч. На лента завоюва бронз