Догодина започват разкопките край хотел “Рила”, очакват да разкрият резиденция на Константин Велики

https://www.24chasa.bg/novini/article/9023990 www.24chasa.bg

Вече има два идейни проекта за обновяване на градината

Догодина ще започнат проучванията на археологическите останки, за които се знае, че се крият в района на хотел “Рила” и градинката пред него. Има данни, че там лежи голяма представителна сграда от времето на римския император Константин Велики.

Проучванията ще се финансират от Столичната община, като вече се знае, че там ще работи екипът от археолози, които от няколко години разкриват богатствата на антична Сердика под пл. “Св. Неделя”. Тази есен екипът начело с д-р Весела Кацарова от Националния археологически институт с музей при БАН и археолози от Регионалния исторически музей в София ще продължат разкопките.

“За проучванията на археологията под градинката пред “Рила” има решение на СОС.

Знае се,

че там

има

голяма

сграда

Почти сигурно става дума за резиденция. Може би това ще е най-представителната сграда, вероятно е по-голяма от тази до ротондата “Св. Георги”, обясни зам.-кметът по култура и образование на София доц. Тодор Чобанов.

Според някои е възможно под градинката да се крие дворецът на император Константин Велики, наричал Сердика “моят Рим”.

Доц. Чобанов обаче уточни, че по-скоро става дума за резиденция, а не за дворец, тъй като в двореца се предполага, че е място, от което се управлява и живее, а резиденцията е място, в което управникът само живее.

Най-голямата интрига е доколко запазени ще са останките от тази сграда, каза доц. Чобанов, който е и археолог.

След като започнат проучванията, ще се реши как да се обнови градинката. В момента има разработени два идейни варианта. Те предвиждат в градинката

да има водно

огледало,

геопластики,

имитиращи

хълмист терен,

препратка към

планината

Рила,

детска площадка и розариум. Археологията, която се очаква да бъде открита там, също ще бъде вписана в новата визия на градината. Именно от нея зависи кога и как ще бъде обновена тя, подчерта доц. Чобанов.

Късноантичният

мавзолей става новата

атракция на столицата

Късноантичният мавзолей, който се намира близо до Южния парк, ще се превърне в една от новите туристически атракции в София.

Той ще бъде възстановен и реставриран по проект с Ниш, по който Столичната община участва като водещ партньор. Той се финансира по програма “ТГС Интеррег - ИПП България - Сърбия” към МРРБ.

Проучванията на обекта са направени през 2001 г. под ръководството на археолози от Регионалния исторически музей в София. Мавзолеят с три каменни саркофага е датиран от периода между последната четвърт на III век и третата четвърт на IV век. Смята се, че там са погребани членовете на знатна фамилия от Сердика, тъй като при разкопките са открити монети, керамика, златен коланен накрайник и стъклена чаша. В момента мавзолеят не е достъпен за посетители.

Освен консервационно-реставрационни дейности по археологическите останки и саркофазите проектът включва частично покриване на мавзолея, изграждане на информационен център, нова алейна мрежа за достъп на посетители, осветление, места за отдих, детски кът, озеленяване, паркинг и ограда.

“Вече имаме избран изпълнител. Надяваме се, че в следващите месеци ще може да започнат и самите дейности”, обясни зам.-кметът по култура и образование на София доц. Тодор Чобанов.

По реставрацията ще работи една от компаниите, направили подземния музей под базиликата “Св. София”.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Към обущаря за поправка на стари обувки се е запътил Михаил Йончев, видя "България Днес". Естрадният певец подбира облеклото си в червената гама и екстравагантни кръгли очила. След като остави на майстора плик с обувки, изпълнителят продължи към останалите си ангажименти. СНИМКИ: "България

Напълно неразпознаваема, без грим и в спортен екип, моделката Наталия Гуркова върши всекидневните си задачи, видя "България Днес". Моделката паркира в близост до дома си, след което разтовари пазарски чанти. За дневния си тонус Гуркова разчита на прясно изцеден фреш. Липсата на грим тя умело прикрива с много скъпи слънчеви очила

Джорджина Родригес иска още деца от Кристиано Роналдо. Тя даде специално интервю за "Ола", в което призна своите планове. "Моето желание да бъда майка е по-силно от всякога", сподели красавицата. В момента половинката на португалеца има тежката задача да се грижи за четири деца. Само 2-годишната дъщеричка Алана е родена от Джорджина