Музеят за история на София тръгва “в куфар” по училищата

https://www.24chasa.bg/novini/article/9024186 www.24chasa.bg
Със слайдове и анимации музеят ще представя на децата експонатите си и ще им разказва историята на София на място в класната стая. СНИМКИ: РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ

Филм представя постоянната експозиция на жестомимичен език за хора с увреден слух

Регионалният исторически музей в София “влиза” в куфар! Не буквално, разбира се.

“Музей в куфар” е новата програма, с която експертите му започват да пътуват и да представят експозицията си на място в столичните училища.

Музеят от години популяризира под всякакви форми историята на София сред децата. “В условията на пандемията от COVID-19 се наложи бързо да се пренастроим, за да останем активни и близо до нашата публика, което стана с помощта на интернет”, сподели директорът на музея доц. Венета Ханджийска.

Ежедневните

публикации

във фейсбук

профилите на музея и на неговите филиали, забавните постове в инстаграм, филмчетата в ютюб, пълният със софийски истории сайт и “оживяващите” снимки от фотоархива направиха музея близък спътник на всички, които търсеха нещо различно от стряскащите новини.

Дори след края на изолацията децата нямат възможност да влизат в залите на големи групи заради въведените здравни мерки, затова разработихме и програмата “Музей в куфар”, с която ние ще отидем при тях, обясни експертката Ваня Лазарова.

Идеята е музейните педагози да влизат в клас и да правят презентации по теми, свързани с история на София, в зависимост от учебния материал. Темите включват както археологията на Антична Сердика, така и историята на Третото българско царство.

Със слайдове

и анимации

ще се представят предмети от постоянната експозиция на музея. Те ще са съобразени с детската аудитория, за да са разбираеми за нея - като фигурки от шах, огледало, кънки за лед.

Към всяка презентация са предвидени и ателиета, в които децата да затвърждават наученото. Ще се твори с рециклирани материали, за да се засегне и темата за екологията. Например една от темите е за крепостните стени на античния град и за нея се предвижда децата да си подготвят от вкъщи кутии от корнфлейкс, мляко и в клас заедно да изработят крепостна стена.

 

През новата учебна година музеят ще продължи и някои от разработените по време на пандемията онлайн образователни програми. Като поредицата “Софийски пъзел” във фейсбук, ютюб приказките за Авитохол, Орфей, Тайните на бабината плитка, изчетени от създателката на книгата “Българознайко” Виктория Петкова.

Продължава показването и на филмчето, създадено за 170-ата годишнина от рождението на Иван Вазов, в което емблематични негови разкази са прочетени в ретротрамвая на музея. Остава и образователната инициатива “Остарели думи и тяхното значение”, в която със снимки се илюстрират

архаични думи,

срещани в

произведенията

на Патриарха на

българската

литература,

които децата

трябва да познаят

В допълнение те са обяснени и с цитати от произведенията на Вазов.

В края на септември, за втора година, в образователния център към експозицията “Антична Сердика” в комплекса ще се провежда детска школа по египтология, организирана съвместно с Българското египтологическо общество. В нея чрез игри и проекти, децата се запознават с тайните на Древен Египет.

А до 15 октомври музеят събира рисунки и разкази или есета от деца в конкурса “Моят любим експонат в музея”, а отличените ще получат награди.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Това са първите снимки на снежния леопард Никс, който пристигна на 20 октомври тази година в Софийския зоопарк от зоопарка в Ихлава, Чешка република. Той е настанен в сектор Хищници в зала "Големи котки, терариум и аквариум" и засега се адаптира на спокойствие във вътрешните помещения, определени за него

Гунди се блъска в москвич на Цариградско шосе и по чудо отървава боя! Неразказваната досега култова история е от края на 60-те години. По това време Георги Аспарухов е близък с нападателя на ЦСКА Петър Жеков, с когото са съотборници в националния отбор. Двамата живеят в съседни квартали - Гунди е в "Редута", а Жеката е в близост до хотел "Плиска"

Звездата на "Манчестър Юнайтед" Аарън Уан-Бисака се забърка в грандиозен скандал. Той бе зарязан от дългогодишната си приятелка Риана Бентли, след като наяве изскочиха негови изневери. Последната му любовница се оказа моделката Марлисия Ортис. Американката обяви в онлайн интервю, че е спала с него. Мадамата