Единната система в съда спира за ремонт след протест на съдии

https://www.24chasa.bg/novini/article/9024262 www.24chasa.bg
Съдии се събраха пред ВСС на протест заради единната система. СНИМКА: “24 ЧАСА”

Магистрати се оплакват, че била бавна, с много кликвания за елементарни дейности

От 18 септември до 10 декември да се спре въвеждането на нови дела в Единната информационна система на съдилищата (ЕИСС), за да се доработи и да се отстранят недостатъците, реши Висшият съдебен съвет (ВСС) след 6-часово заседание в сряда. Преди това в четвъртък тя трябва да бъде внедрена и в последния съд по график - ВКС.

През трите месеца, в които няма да се използва, изключение ще се направи само за 17-те съдилища, в които беше пилотно въведена, както и тези, които искат да работят с нея.

Преди началото на заседанието на кадровиците съдии от Софийския районен съд се събраха на протест пред сградата на ВСС на ул. “Екзарх Йосиф”.

Още преди седмица те заплашиха, че няма да работят по ЕИСС, ако не бъде подобрена, поне колкото сегашните деловодни системи в съдилищата. Според магистратите единната система била бавна, усложнена с много кликвания - 20-30 за елементарни дейности, налагало се използването на електронен подпис на всяка стъпка, включително и за резпореждания по движението на делата. Съдиите твърдят, че имaло cъдeбни рeшeния и дoри cпoрaзумeния, кoитo нe мoжели дa влязaт в cилa, защото заради бавността на системата не можели да бъдат разпечатани на хартия. За най-големия съд в страната - Софийския районен, това се превръщало в огромен проблем, защото имали много дела, които щели да се забавят. 

Системата е разработена от “Информационно обслужване” и проектът, който е на стойност малко над 5 млн. лв. по оперативна програма “Добро управление”, трябва да приключи до 31 декември 2020 г. Той бе гласуван от предишния ВСС през 2015 г. и подкрепен от настоящия.

ЕИСС е крачка към електронното правосъдие. Тя не е само деловодна система, но включва и разпределението на делата и натовареността на съдиите.

В сряда ВСС реши още до 23 септември да бъде създадена работна група от съдии, в това число и председателя на ВКС Лозан Панов, както и съдебни служители, които да прегледат, анализират и обобщят всички идеи и забележки за усъвършенстването на програмата и да ги предадат на “Информационно обслужване”. От фирмата казаха, че нямат против работната група, но не бивало да се спира въвеждането на нови дела, защото имало определени броячи, които не било добре да се рестартират.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Процедура по изграждане на морски хотел е стартирал бившият вицепремиер в правителството на Иван Костов Евгений Бакърджиев, показа проверка на "България Днес". Шикозната постройка ще се намира на първа линия зад Северния плаж на Приморско. Така шансът гледката от балконите на гостите да бъде закрит от друга бетонна постройки е нулев

В голям магазин за пердета се спря лорд Евгени Минчев, видя "България Днес". В типичния си шармантен вид паркетният лъв влезе в магазина и заразглежда стоките, като не пропусне да сложи задължителната маска на лицето. Трябва да признаем, че и с маска Минчев не губи от своята ексцентричност, а дори я подсилва

Руската гимнастичка Екатерина Селезньова показа изваяно тяло. Тя публикува снимка по бански на фона на морето в инстаграм. "Лятото свърши, не може ли да е до Нова година, моля?", написа Селезньова. Красавицата е двукартна световна шампионка от Баку миналата година. Тя взе злато в отборната надпревара и на обръч. На лента завоюва бронз