Министър Петкова: Срокът за обжалване на изравнителни сметки да е 30 септември (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9024328 www.24chasa.bg
Министърът на енергетиката Теменужка Петкова на заседанието за връщане на парите от по-ниските цени на газа и парното със задна дата

От столичната топлофикация обещаха да направят фактурите за парното по-разбираеми за клиентите

Срокът за обжалване на изравнителните сметки да е до 30 септември. Това е препоръчала министърът на енергетиката Теменужка Петкова в писмо до топлинните счетоводители. По наредба той е до 31 август. Това съобщи Петкова на заседание на комисията за наблюдение на КЕВР, което бе посветено на връщането на парите на клиентите на топлофикациите и газоразпределитерните дружества от по-ниската цена на газа.

На въпрос на “24 часа” ще се съобразят ли те с писмото ѝ, министърката отговори: “Сигурна съм”. В министерството имало сигнали, че някои топлинни счетоводители са предали сметките след срока, който беше 15 юли, и хората не са имали време да възразят. Министерството започна проверка на “Топлофикация - София”, и на 6 топлинни счетоводители.

На дружествата са възстановени 199 млн. лв. заради поевтинелия със задна дата газ, съобщи шефът на “Булгаргаз” Николай Павлов. “Булгаргаз” обаче си прихвана дългове на софийската топлофикация и на други дружества. Затова се наложи столичното дружество да тегли заем, за да възстанови сумите на клиентите си.

Объркването при фактурите на “Топлофикация - София” е голямо, заяви омбудсманът Диана Ковачева. На първата страница хората се сблъскват с числа от над 1000 лв., което се оказва сумата, която е за целия отоплителен сезон. Според нея челно би трябвало да е изписана дължимата сума. Председателят на енергийната комисия в парламента Валентин Николов заяви, че дори е снимал сметка с 2000 лв.

С омбудсмана се съгласиха и председателят на КЕВР Иван Иванов и министър Петкова. Тя заяви, че може би трябва да се направи кампания, която да обясни на хората, че големите пари не са това, което трябва да платят.

Вторият проблем посочи Иван Иванов - столичното парно е започнало да приспада суми от по-ниските цени на газа и на парното, преди да са готови изравнителните сметки.

Шефът на софийската топлофикация Александър Александров обясни, че са предпочели веднага да приспаднат пари от сметките, тъй като това е било в периода след края на извънредното положение и дружеството е искало да облекчи клиентите си. Александров каза още, че разглеждат жалбите и че работят бързо. И добави, че подготвят промени в общите условия, с които да направят по-разбираеми фактурите.

Няма жалби за връщане на парите от поевтиняването на газа със задна дата от клиенти на газоразпределителните дружества, стана ясно още на заседанието.

На фирмите, които снабдяват с газ домакинствата, са възстановени близо 23 млн. лв. На въпрос защо връщат по 20 лв. на хората, шефът на “Булгаргаз” Николай Павлов каза, че най-голямото дружество - “Овергаз”, купува от тях по регулирани цени 1/5 от необходимото гориво. А според решенията на КЕВР се възстановяват суми само за газа от регулирания пазар.

В края на октомври регулаторът ще представи в парламента доклад за проверката на топлофикациите и газовите дружества.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Процедура по изграждане на морски хотел е стартирал бившият вицепремиер в правителството на Иван Костов Евгений Бакърджиев, показа проверка на "България Днес". Шикозната постройка ще се намира на първа линия зад Северния плаж на Приморско. Така шансът гледката от балконите на гостите да бъде закрит от друга бетонна постройки е нулев

В голям магазин за пердета се спря лорд Евгени Минчев, видя "България Днес". В типичния си шармантен вид паркетният лъв влезе в магазина и заразглежда стоките, като не пропусне да сложи задължителната маска на лицето. Трябва да признаем, че и с маска Минчев не губи от своята ексцентричност, а дори я подсилва

Руската гимнастичка Екатерина Селезньова показа изваяно тяло. Тя публикува снимка по бански на фона на морето в инстаграм. "Лятото свърши, не може ли да е до Нова година, моля?", написа Селезньова. Красавицата е двукартна световна шампионка от Баку миналата година. Тя взе злато в отборната надпревара и на обръч. На лента завоюва бронз