Майки 8 часа окупират входа на парламента, НСО ги изнесе на ръце (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9024609 www.24chasa.bg
Майките на деца с увреждания от "Системата ни убива" се присъединиха към протеста, след като бяха изведени от парламента от служителите на НСО. СНИМКА: Николай Литов

l “Отровното трио” пропусна шанса също да го превземе, включи се на финала

l Мая Манолова предава на живо отвътре

Възрастна жена лежеше по средата на блокирания бул. “Дондуков” в ранния следобед, но сама се премести на тротоара.
Възрастна жена лежеше по средата на блокирания бул. “Дондуков” в ранния следобед, но сама се премести на тротоара. СНИМКА: Николай Литов

8-часова окупация на новата сграда на парламента спретнаха майките на деца с увреждания от “Системата ни убива”. Накрая те бяха изнесени на ръце от служителите на НСО. По същия начин бяха изведени и Мая Манолова и нейните хора, присъединили се към акцията.

Мая Манолова беше изкарана от НСО извън сградата на Партийния дом заедно с майките от “Системата ни убива”. Протестът снощи излъчваше кадрите.
Мая Манолова беше изкарана от НСО извън сградата на Партийния дом заедно с майките от “Системата ни убива”. Протестът снощи излъчваше кадрите. СНИМКА: Николай Литов

Ядрото протестиращи трети месец на площада обаче пропусна възможността също да се включи в окупацията и свиканото “Трето всенародно въстание” на 22 септември да избухне по-рано.

Протестът се премести пред президенството след окупацията на НС.
Протестът се премести пред президенството след окупацията на НС.

След призиви във фейсбук от “триото” сподвижниците им дойдоха едва след 17 ч. 100-ина протестиращи блокираха движението по бул. “Дондуков”, сред тях и отец Дионисий и бившият председател на сдружението на малките хора Георги Софкин.

Бутилки с

минерална вода

и яйца полетяха към униформените и НСО, докато се изнасяха майките на деца с увреждания. Стигна се дотам служителите на НСО да се пазят с пластмасовите легенчета, които се ползват за поставяне на вещите, които се пускат на скенера за влизане в парламента.

В 10 ч сутринта жените влязоха да внесат подписка до шефката на НС Цвета Караянчева за среща с нея и лидерите на групи. Тя обеща такава, информирала и останалите. Майките обаче обявиха, че само социалистите ги уважили и остават вътре, докато властта не си тръгне.

Караянчева се изуми - тя приела поканата за среща. По-късно нареди на НСО да ги изведе.

Налягали по земята майки и запънали се привърженици на Мая Манолова - това бе картинката във фоайето 8 часа по-късно. Сред хората по пода бе и 24-годишният Христо, който е с детска церебрална парализа. Заради състоянието му вътре влязоха лекари да го изнесат и да го прегледат в линейката си.

“Забраниха на един човек с увреждане да ползва тоалетна 8 часа.

Държаха го цял

ден без тоалетна в парламента. Освен полицейско насилие беше нечовешко отношението”, коментира Манолова и нарече действията на гардовете “меле”.

“Националната служба за охрана спазва стриктно приложимия към дейността и функциите ѝ закон и съответните подзаконови нормативни актове. НСО няма да допусне да бъде употребявана за политически цели и ще се противопостави остро на всякакви опити в тази посока”, написа службата в изявление към медиите.

“Знаете, че има заповед на здравния министър, на базата на която аз съм пуснала заповед за достъп до парламента на външни лица. Знаете, че още от февруари има различни потоци на движение”, каза през деня от трибуната Караянчева и обясни, че е разпратила писмото на майките до всички групи.

“Първоначалните ни намерения бяха мирни, но след като се отнасят с нас като боклуци, ще окупираме Народното събрание”, обясни как се стигна до екшъна Никола Вапцаров, който се оказа част от групата на майките.