Търсят се 30 хиляди души да броят българите догодина

https://www.24chasa.bg/novini/article/9024772 www.24chasa.bg
Сергей Цветарски

29 хиляди души ще са необходими на Националния статистически институт (НСИ), за да се извърши преброяването на населението и жилищния фонд, което ще се проведе между 22 януари и 15 февруари догодина, съобщиха от НСИ.

23 хиляди човека ще са самите преброители, а 6 хиляди човека ще са контрольори, които проверяват резултатите от свършената работа. НСИ, чийто председател е Сергей Цветарски, вече започна да набира кандидати за тези две временни длъжности, като те ще може да подават документи до 30 октомври в общината, в която искат да са преброители или контрольори.

От кандидатите се иска да имат поне средно образование, занятие в икономическата и финансовата сфера, с технически познания и практикуващи социални дейности и администрация, както и студенти. Те трябва да бъдат комуникативни. Преброителите ще работят между 8 и 20 часа включително в събота и неделя през двете седмици, в които трае преброяването. Те ще преминат кратко обучение и ще подпишат декларация за опазване в тайна на получената информация.

Според сайта на НСИ тарифата за заплащане е по 2,50 лв. на преброено лице и отделно по 1 лв. на апартамент. Когато преброяваният е извършил всичко предварително по интернет, заплащането за събиране на уникалния код, който е генерирал сайтът, се заплаща на преброителя по 80 ст.

Отделно от това на преброителите ще се заплаща попълването на двете допълнителни анкетни карти, което става само по желание на преброяваните - за намеренията за мигриране и за намеренията за раждане и отглеждане на деца. За първата ще се плащат по 4 лв., а за втората - по 5,50 лв. на карта. В един преброителен участък ще има средно 200-250 лица и 80 жилища.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Процедура по изграждане на морски хотел е стартирал бившият вицепремиер в правителството на Иван Костов Евгений Бакърджиев, показа проверка на "България Днес". Шикозната постройка ще се намира на първа линия зад Северния плаж на Приморско. Така шансът гледката от балконите на гостите да бъде закрит от друга бетонна постройки е нулев

В голям магазин за пердета се спря лорд Евгени Минчев, видя "България Днес". В типичния си шармантен вид паркетният лъв влезе в магазина и заразглежда стоките, като не пропусне да сложи задължителната маска на лицето. Трябва да признаем, че и с маска Минчев не губи от своята ексцентричност, а дори я подсилва

Руската гимнастичка Екатерина Селезньова показа изваяно тяло. Тя публикува снимка по бански на фона на морето в инстаграм. "Лятото свърши, не може ли да е до Нова година, моля?", написа Селезньова. Красавицата е двукартна световна шампионка от Баку миналата година. Тя взе злато в отборната надпревара и на обръч. На лента завоюва бронз