Пускат на вода кораб за 400 години от плаването на "Мейфлауър" (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9024947 www.24chasa.bg

Учени, високопоставени лица и мореплаватели се събират днес в Плимут, Англия, за да отбележат 400 години от отплаването на "Мейфлауър" - корабът, чиито пътници създават първата английска колония в Северна Америка, съобщи Асошейтед прес.

Пътуването слага началото на нов период за експанзия за Европа и носи нещастие на коренното население на Америка.

Ейдриан Винкън, председател на британската организация "Мейфлауър 400" за отбелязване на годишнината, определи плаването като "вероятно най-влиятелното морско пътуване в глобалната история на мореплаването", предава БТА.

Четири века след отплаването на кораба от пристанището на Плимут, известни личности от САЩ, Великобритания и Нидерландия, откъдето са част от богомолците, участвали в историческото пътуване, пускат на вода нов "Мейфлауър". За разлика от дървения си предшественик, този съд е лъскав високотехнологичен тримаран, задвижван от слънчева енергия и управляван от изкуствен интелект.

"Автономният кораб Мейфлауър", който ще получи ново име на церемония днес, ще плава по маршрута на своя предшественик през Атлантическия океан от Плимут, Англия до Плимут, Масачузетс без екипаж и пътници на борда.

Създателите на кораба - морската изследователска организация "ПроМаре" и компютърният гигант Ай Би Ем, се надяват, че той е първият от ново поколение високотехнологични плавателни съдове без екипаж, които ще изучават океана в зони, които са твърде опасни или трудни за обследване от хора.

Пандемията от новия коронавирус принуди организаторите да ограничат събитията по повод годишнината от плаването на "Мейфлауър" и отложи пътуването на новия кораб за 2021 г. Предстоят шест месеца на тестове и кратки пътувания, преди високотехнологичния съд да поеме през Атлантическия океан с мисията да проучи въздействието на климатичните промени върху океана, да измери замърсяването с микропластмаси и да изучи популациите на китовете и делфините.

Пускането на вода на кораба в Плимут, на 320 км от Лондон, е част от събитията за отбелязване на 400-годишнината, в която участват британци, американци, нидерландци и представители на индианското племе уампаноаг. През 1620 г. племето помага на изтощените заселници от борда на "Мейфлауър" да преживеят първата си зима в Северна Америка. Но скоро колониалната експанзия, конфликти и нови болести нанасят опустошително въздействие върху местното население в Северна Америка.

Историята на племето уампаноаг бе маргинализирана при предишни годишнини на "Мейфлауър", но този път има централна роля в събитията и изложбите.

"Не искаме хората да вземат една или друга страна. Но със сигурност историята на "Мейфлауър" не може да се разкаже, без да се разкаже и историята на уампаноаг", каза писателката Пола Питърс, която е от племето. /

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Процедура по изграждане на морски хотел е стартирал бившият вицепремиер в правителството на Иван Костов Евгений Бакърджиев, показа проверка на "България Днес". Шикозната постройка ще се намира на първа линия зад Северния плаж на Приморско. Така шансът гледката от балконите на гостите да бъде закрит от друга бетонна постройки е нулев

В голям магазин за пердета се спря лорд Евгени Минчев, видя "България Днес". В типичния си шармантен вид паркетният лъв влезе в магазина и заразглежда стоките, като не пропусне да сложи задължителната маска на лицето. Трябва да признаем, че и с маска Минчев не губи от своята ексцентричност, а дори я подсилва

Руската гимнастичка Екатерина Селезньова показа изваяно тяло. Тя публикува снимка по бански на фона на морето в инстаграм. "Лятото свърши, не може ли да е до Нова година, моля?", написа Селезньова. Красавицата е двукартна световна шампионка от Баку миналата година. Тя взе злато в отборната надпревара и на обръч. На лента завоюва бронз