Федералният резерв на САЩ: Перспективите за възстановяване на икономиката остават крайно неясни

https://www.24chasa.bg/novini/article/9025149 www.24chasa.bg
Джероум Пауел СНИМКА: Ройтерс

Перспективите за възстановяване на американската икономика от последиците на пандемията от коронавируса остават крайно неясни, заяви днес на пресконференция председателят на Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ Джероум Пауел, предаде ТАСС.

Икономиката "се възстановява по-бързо от очакваното и прогнозите (...) на УФР по отношение на икономическия растеж през тази година ще бъдат преразгледани в посока подобрение в сравнение с прогнозите от юни. Въпреки това (нивото на икономическа) активност като цяло остава по-ниско в сравнение с времето допреди пандемията", изтъкна Пауел, предава БТА. 

Според председателя на УФР пълно икономическо възстановяване в Съединените щати вероятно няма да има, докато пандемията не отмине и хората не бъдат сигурни, че могат безопасно да се завърнат към дейностите си.

Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ запазва, както се и очакваше, водещата си лихва на равнище 0 - 0,25 процента, предадоха световните агенции, позовавайки се на съобщение на финансовия регулатор след съвещание на ръководството му.

Управлението, което изпълнява функциите на централна банка на страната, посочи, че вероятно ще запази това равнище до 2023 г. с цел да задържи разходите по заемите много ниски, докато пазарът на труда се възстанови, а нарастването на инфлацията достигне набелязаното равнище от 2 процента.

Управлението за федерален резерв (УФР) на Съединените щати понижи прогнозния процент на безработицата в страната за тази година от 9,3 до 7,6 процента, предаде ТАСС.

УФР понижи и прогнозния процент на безработицата в САЩ за следващата година от 6,5 до 5,5 процента. Това бе обявено след заседание на ръководството на УФР.

Понижен е и прогнозният процент на безработицата за 2022 г. - от 5,5 до 4,6 процента. През 2023 г. УФР очаква около четири процента безработица в Съединените щати.

Управлението за федерален резерв (УФР) на Съединените щати, което изпълнява функциите на централна банка на САЩ, увеличи прогнозния процент на инфлацията в страната тази година от 0,8 на 1,2 процента, предаде ТАСС.

Това бе обявено след заседание на ръководството на УФР.

Увеличен е и прогнозният процент на инфлацията за идната 2021 г. - от 1,6 до 1,7 процента.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Тервел Пулев отиде на футболен мач, видя зоркото око на "България Днес". Като част от публиката, боксьорът нямаше как да остане незабелязан и голяма част от времето прекара в раздаване на автографи и снимки на екзалтирани фенове. След края на мача, който не успя да проследи качествено, той си тръгна от скамейките заедно със съпругата си Диана

Вталена и освежена изглежда Карина Караньотова, забеляза "България Днес". Репортерката в БНТ 2, която стана майка преди 5 години на малкия Иво, показа стегната фигура край работното място. Журналистката май е прежалила неприятната случка от лятото, когато сподели, че са й откраднали портмоне с 350 лв. от плажна маса на родното Черноморие

На плаж се отдаде в последните септемврийски дни най-бързата бяла жена на света Ивет Лалова. Тя показа, че лятото за нея изобщо не е свършило. Българската спринтьорка се разхвърля по бански и забегна по Средиземноморието, за да събира слънчеви лъчи. Ивет е в компанията на своя съпруг Симоне Колио, с когото са отседнали в усамотена вила на брега