Николай Василев: Новият дълг правилно беше изтеглен сега, но нека парите да останат като голям резерв

https://www.24chasa.bg/novini/article/9025309 www.24chasa.bg

Екипът на министър Ананиев заслужава поздравления за изтегления заем, България има нисък дълг и затова получи ниски лихви. Това заяви икономистът и бивш министър Николай Василев в предаването “Тази сутрин” по Би ти ви. Според него обаче този дълг не е необходим, защото имаме нелош финансов резерв. Бюджетът до август е на излишък с 1,5 млрд. лв. и това можело да остане така.

Проблемът е защо е необходим този дълг и за какво ще бъде изхарчен, каза Василев. Досега малко пари са отишли за медицина. Малко пари са дадени и за секторите, които са пострадали от кризата.
Големият проблем е, ако прахосаме едни милиарди до края на годината - например за този, който протестира. Много пари отиват за хора, които не са пострадали от коронакризата, твърди Василев.
Правилната политика е да се вземе този заем сега, но нека тези пари да останат като голям резерв, каза Василев. Политиците трябвало да спестят тези пари.
Тази година пенсионерите и държавните служители не били по-зле от миналата година. Според Василев трябва да бъдат подкрепяни предприемачите и хората в засегнатите отрасли.
Инфлация в световен мащаб нямало, България малко изненадващо се справяла по-добре от повечето държави. Раздаването на повече пари не спирало спадовете в икономиката.
Ако се раздават повече пари, икономиката е по-зле, обобщи Василев. И препоръча да се завърши годината без бюджетен дефицит.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Отстранени по различни причини съдебни заседатели провалят дела и ги връщат в изходна позиция. Това от своя страна налага повтаряне на проведени вече процесуални действия - разпити на свидетели, приемане на експертизи и др. Резултатът е влачене с години на делата, а през изтеклото време вече далите обяснения пред магистратите често "забравят"

От присъда затвор доживот е на път да се измъкне доайенът сред наркотрафикантите Огнян Атанасов, който международните ченгета определят като Балканския или Петричкия Ескобар. Най-тежкото наказание е дадено от Апелативния съд в Солун на 57-годишния мафиот от село Тополница. Освен тази присъда Ескобара има още две за трафик на дрога

Тежка промоция за пловдивската си резиденция е обявил Цар Киро, показа проверка на "България Днес". Самозваният ромски монарх е извадил за продан притежаваната от него седеметажна сграда в центъра на града, става ясно от сайт за имоти. Обявената цена е 2 млн. лева. Макар и висока, сумата на практика е солидно намалена