Мултилатерализмът отново набира сила

https://www.24chasa.bg/novini/article/9025570 www.24chasa.bg

Епидемията от новия коронавирус бушува по света, а едностранчивата политика и търговският протекционизъм се завръщат. На фона на огромните предизвикателства пред международната общност, накъде се е запътило човечеството, пита Радио Китай.

В търсене на отговор при откриването вчера на 75-ото Общо събрание на ООН генералният секретар на организацията Антониу Гутериш и председателят на събранието Вулкан Бозкер подчертаха, че изправена пред заплахите и предизвикателствата, международната общност трябва твърдо да защитава мултилатерализма, да се противопоставя на едностранчивата политика и да укрепва доверието си в ООН.

Същия ден Световната търговска организация постанови, че наложените от правителството на САЩ мита върху китайски стоки на стойност над 200 милиарда долара са незаконни. Това обективно и справедливо решение обикновено се разглежда от международната общност като мощна контраатака срещу протекционизма.

В момента все повече хора се противопоставят на произволните действия на САЩ като единствена суперсила. Според анкета на ООН, 90% от допитаните смятат, че международното сътрудничество е от съществено значение за справяне с глобалните предизвикателства като пандемията от COVID-19, а 74% считат, че ролята на ООН е от решаващо значение в този процес. Това показва, че пътят на мултилатерализма все още е основно направление в развитието на света.

Като най-голяма развиваща се страна и постоянен член на Съвета за сигурност, Китай винаги е бил партньор и твърд привърженик на мултилатерализма. Неотдавна китайското правителство излезе с декларация по повод 75-та годишнина от основаването на ООН, в което посочи категорично, че страната ще продължи да изпълнява своите отговорности пред света, ще предоставя повече глобални обществени продукти и ще продължи да допринася за изграждането на общност на споделена съдба, за световния мир и развитие.

Класация
1
Българският фестивал на сливата в Троян ще събере отново почитатели на традиционния културен празник
2
Хонконг приключи с масовото тестване за COVID-19
3
Новият живот за студентите в Китай
4
Мултилатерализмът отново набира сила
5
Три ползи за здравето от сладките картофи
© C

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Баровеца, Димана и Ашли пеят и преподават едновременно  Фолкпевицата Димана, която изгря на чалга сцената преди 15-ина години, е преподавател по музика в училище "Княз Александър I" в Пловдив. Тя преподава на деца, след като се дипломира в специалност "Музикална педагогика" в Пловдивския университет

Ивайло Найденов е от вълната талантливи юноши на "Левски", които получават шанс за изява в тежкия за клуба момент. 22-годишният играч е титуляр на десния фланг на "синята" защита този сезон. Той наследи на поста бившия капитан Живко Миланов. По време на кариерата си при юношите той се подвизаваше като халф и все още се напасва на новата си позиция

Унизителните заплати принуждават актьори да се кривят на екрана КОЙ Е ТОЙ Владимир Ковачев е на 27 г., от София. Завършва Академията за театрално и филмово изкуство със специалност "Актьорство за драматичен театър", но съдбата го отвежда в Българската национална телевизия, където започва като координатор в "По света и у нас"