Политиките на ПЕС са в основата на приоритетите на ЕК, обявени от фон дер Лайен

https://www.24chasa.bg/novini/article/9026375 www.24chasa.bg
СЕРГЕЙ СТАНИШЕВ Снимка: Архив

ПЕС приветства включването на редица социални и прогресивни политики сред приоритетите на Европейската комисия за предстоящата година, обявени от Урсула фон дер Лайен в дебата за състоянието на Съюза в Европейския парламент. Социалистите ще следят внимателно за пълното изпълнение на заявените амбиции.

„От Зелената сделка и Фонда за справедлив преход, до Механизма за обезщетение при безработица и Детската гаранция, политики в сърцето на кампанията на ПЕС за европейските избори през 2019 г., са вече част от водещите инициативи на Комисията. Достойно минимално заплащане, План за действие за прилагане на Европейския социален стълб, Стратегия за равенството между половете, План за младежка заетост, Младежка гаранция, както и данъчно облагане на дигиталните гиганти. Тези политики са инициативи на семейството на социалистите. Можем да се гордеем с постигнатото“, заяви президентът на ПЕС Сергей Станишев.

Политиките на ПЕС са в основата на приоритетите на ЕК, обявени от фон дер Лайен

„Благодарение на добрата работа на левите еврокомисари, виждаме важен напредък по тези и други направления. Но председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен трябва да е наясно, че ПЕС ще следи внимателно за изпълнението на поетите ангажименти. В момент, в който Европа се възстановява от кризата вследствие на пандемията, трябва да насочим усилията си върху политиките, които могат изградят едно по-добро бъдеще за Европа. Пандемията обаче не трябва да служи като извинение за по-малко действия на европейско ниво, занижени амбиции и липса на активност на световната сцена. Не трябва да означава и ново затягане на коланите. Точно обратното – Европа трябва да бъде пример за солидарност, устойчивост и справедливост“, добави Станишев.

Благодарение на социалистите, ключови мерки, представени в речта на фон дер Лайен – Подкрепа за намаляване на риска от безработица (SURE), Зелена сделка, Фонд за справедлив преход, Механизъм за минимална работна заплата, както и много други – ще бъдат сред приоритетите на ЕК.

Заедно с тези мерки, ПЕС ще продължи да настоява за мерки за пълното зачитане на върховенството на закона, собствени ресурси за финансиране на новите приоритети на ЕС, както и общоевропейски усилия в сферата на здравеопазването. Социалистите работят усилено и по план за реформа на политиката за миграция на ЕС.

В словото си към ЕП, председателят на ЕК фон дер Лайен заяви, че ЕК ще предприеме мерки, за които социалистите настояват отдавна. Сред тях са завишаване на амбициите на ЕС в областта на климата, за да се гарантира изпълнението на целите от Парижкото споразумение, напредък във функционирането на Икономическия и паричен съюз, развитие в областта на дигиталната икономика, напредък по историческите преговори за членство в ЕС с Албания и Северна Македония, политики за борба срещу дискриминацията и др.

“Уверени сме, че инвестициите в обществото са ключа към бъдещето. Ще отстояваме пълното прилагане на Детската гаранция, Плана за младежка заетост и Зелената сделка – мерки, които ще гарантират бъдеще на равнопоставеност, по-сигурна и чиста околна среда”, заяви лидерът на социалистите.

ПЕС приветства усилията и резултатите от работата на представителите на семейството на социалистите в Европейската комисията: изпълнителният зам.-председател Франс Тимерманс, върховният представител Жозеп Борел, зам.-председателят Марош Шефчович, еврокомисар Хелена Дали, еврокомисар Елиза Ферейра, еврокомисар Паоло Джентилони, еврокомисар Илва Йохансон, еврокомисар Николас Шмит и еврокомисар Юта Урпилайнен.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Това са първите снимки на снежния леопард Никс, който пристигна на 20 октомври тази година в Софийския зоопарк от зоопарка в Ихлава, Чешка република. Той е настанен в сектор Хищници в зала "Големи котки, терариум и аквариум" и засега се адаптира на спокойствие във вътрешните помещения, определени за него

Гунди се блъска в москвич на Цариградско шосе и по чудо отървава боя! Неразказваната досега култова история е от края на 60-те години. По това време Георги Аспарухов е близък с нападателя на ЦСКА Петър Жеков, с когото са съотборници в националния отбор. Двамата живеят в съседни квартали - Гунди е в "Редута", а Жеката е в близост до хотел "Плиска"

Звездата на "Манчестър Юнайтед" Аарън Уан-Бисака се забърка в грандиозен скандал. Той бе зарязан от дългогодишната си приятелка Риана Бентли, след като наяве изскочиха негови изневери. Последната му любовница се оказа моделката Марлисия Ортис. Американката обяви в онлайн интервю, че е спала с него. Мадамата