Георги Ангелов: Лихвите по новите емисии облигации показват доверие в България

https://www.24chasa.bg/novini/article/9026654 www.24chasa.bg
Георги Ангелов, старши икономист от Институт "Отворено общество" СНИМКА: Архив

България пласира двете нови емисии облигации в подходящ момент, тъй като други държави избързаха и задлъжняха по други условия. 0,4% е лихвата по 10-годишните книжа, а при 30-годишните лихвата е около 1,4%, което е под инфлацията. Това означава, че имаме отрицателна лихва за 30-годишен дълг, което само по себе си означава, че има много доверие в България, заяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Георги Ангелов, старши икономист от Институт "Отворено общество".

По повод речта на Урсула фон дер Лайен Ангелов коментира, че тя е показа амбиции да превърне Европа в глобален играч, да наложи нови екологични и технологични трендове и да се справи по най-ефективния начин с пандемията.

"Председателят на Европейската комисия сигнализира, че икономическото възстановяване не е постижимо без нужните дългосрочни реформи в сферата на екологията, върховенството на закона и спазването на европейските правила за конкуренция и държавно подпомагане", обясни още икономистът, предаде Investor.

Според него МСП и стартъпите трябва се фокусират върху сектори, свързани с дигитални услуги и чиста енергия, каквито са съветите на Урсула фон дер Лайен.

„С други думи, ако стартъп желае да произвежда двигател с вътрешно горене - по-добре да не го прави", посочи Георги Ангелов.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Кафява мечка и нейните мечета, заснети в Централна Стара планина, показаха във видео от Дирекция "Национален парк Централен Балкан". Любопитното видео е озаглавено "Да живееш на високо" и проследява разходката на мечките из планината, като малките уверено се катерят по скалите и подскачат около едрия хищник

Треньор №1 на ХХ век на България Димитър Пенев представи биографичната си книга "Стратега" в Плевен. Човекът, извел националния ни отбор до четвъртото място на световното първенство в САЩ през 1994 година, беше уважен от кмета на града Георг Спартански и някои от легендарните спортисти на града - футболистът Пламен Гетов и баскетболистът Цветан

Жан-Клод Ван Дам е герой не само в екшън филмите, но и в живота. Холивудската звезда го доказа с последната си постъпка - успя да убеди институциите в България и Норвегия да спасят живота на 3-месечната Рая. Кученцето беше заплашено от евтаназия, защото се оказа, че е пристигнало в скандинавската страна с фалшив паспорт