"Инокс" за 4 години се спасява от фалит и става регионален лидер

https://www.24chasa.bg/novini/article/9027520 www.24chasa.bg

Пощенска банка отново подкрепя иновативния бизнес с програмата за растеж Dare to Scale на Endeavor. В тазгодишното издание, поради големия интерес, селектираните компании са дванадесет. В програмата участват предприемачи и бизнеси, които вече са преминали ранната фаза на своето развитие и са в началото на разрастване на дейността си. Фокус в менторските срещи и дискусионни панели ще бъде изграждането на устойчив бизнес модел и идентифицирането на възможности за растеж в трудни пазарни условия. Програмата се реализира и с подкрепата на Софтуер Груп и ИАНМСП.

"През 2014 г. реших да си зарежа кариерата в авиоиндустрията в Англия и да се върна, за да развия този бизнес." Така започва "новата" история на металообработващото предприятие "Инокс" в Разград. Разказва я неговият управител Радомир Рашков.

Той откупва фирмата, която в този момент е в доста тежко финансово състояние, може би на месец от евентуален фалит. След известно време и много положени усилия той и партньорът му успяват да я реконструират. "Тогава бяхме 30 човека, сега сме над 100 и имаме солиден ръст всяка година. През 2018 г. бяхме 4-ата фирма по растеж в индустрията в България", казва Рашков.

Философията и уникалното предимство на "Инокс" е да предлага изработка на метални съоръжения и монтаж - неръждаеми съдове, транспортни системи, топлообменни апарати, съоръжения и апаратура за фармацията. Следвайки този път, компанията се захваща с все по-мащабни проекти и вече е регионален лидер. Предлага стипендиантска програма съвместно с Русенския университет "Ангел Кънчев", в която подготвя бъдещи технически ръководители и инженери, а от 2015 г. е и член на КРИБ.

"Един от големите ни проекти, който в момента завършваме, е изработката на филтърносушилен цех, който е първият такъв като мащаб и обем за нас. Година и половина работим по това предизвикателство и вече сме на финала - машините оживяха и има производство. Другият ни голям проект в момента е един газоход - това е голяма тръба, която пренася топъл въздух от турбини към няколко пещи. По него сме изпълнили около 40%. Фирмата много израства с тези предизвикателства", убеден е Радомир.

Той не съжалява, че взима решението да продължи развитието си у нас и да напусне Англия. "Беше един много премерен риск, самата ми кариера позволяваше да взема една година неплатен отпуск. Нямаше какво да губя, а самият бизнес тук е много обещаващ - фирмата е стара, от средата на 90-те години, имаше много добре изградени връзки с клиенти. Ние стъпихме на тях, показахме нови лица, които имат желание да работят. Влязохме и на момента започнахме да преструктурираме кредити, внесохме спокойствие в хората. И нямаше как да не се върна тук, защото обемът на работа скочи много рязко", спомня си Рашков.

Голямата му мечта днес е да води експанзията на "Инокс" на международния пазар. Това е причината да участва в програмата Dare to Scale на Endeavor, подкрепена от Пощенска банка - екипът е готов да расте и учи и търси хора, които да му помогнат.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Любослав Пенев, Стойчо Младенов, Златомир Загорчич или Миодраг Йешич? На "Армията" отново се търси треньор, който да върне европейската слава на големия ЦСКА и да се бори с "Лудогорец" за шампионската титла. "Нужен ни е човек, който е израснал в ЦСКА и е наясно с морала, изискванията и традициите на клуба - коментира пред "България Днес"

Фаворитът за нов треньор на "Левски" Славиша Стоянович ще заложи на предимно български екип. За разлика от предишния му престой на "Герена", сега той ще заложи на родни помощници. По всяка вероятност в щаба му ще има само един чужденец, който ще дойде с него. Това със сигурност няма да е дясната му ръка в отборите

Невероятната хърватка Дона Векич се отдаде на пълен релакс по време на пандемията. Дългокраката тенисистка намери райско местенце в италиански курорт и очевидно няма намерение да участва повече по турнири до края на сезона. Бившето гадже на Стан Вавринка още не може да преживее раздялата. Двамата бяха заедно в продължение на няколко години