P2P технологиите променят и света на парите

https://www.24chasa.bg/novini/article/9027534 www.24chasa.bg

Пощенска банка отново подкрепя иновативния бизнес с програмата за растеж Dare to Scale на Endeavor. В тазгодишното издание, поради големия интерес, селектираните компании са дванадесет. В програмата участват предприемачи и бизнеси, които вече са преминали ранната фаза на своето развитие и са в началото на разрастване на дейността си. Фокус в менторските срещи и дискусионни панели ще бъде изграждането на устойчив бизнес модел и идентифицирането на възможности за растеж в трудни пазарни условия. Програмата се реализира и с подкрепата на Софтуер Груп и ИАНМСП.

Iuvo е онлайн платформа за инвестиции в кредити и един от топ играчите в този бранш у нас. На практика това е P2P платформа, която е алтернатива на банковите депозити, особено откакто преди около десетилетие лихвите върху тези депозити започнаха да постепенно да намаляват до размери, които скоро ще ги приближат към нулата.

И казано по-общо – типичен представител на това, което напоследък наричаме финтех компании. Иновациите в света на финансите през последните десетина години са толкова много, че позволиха и на други компании извън банките да боравят с парите на другите и да извличат печалба от тях.

Полето на P2P инвестициите е място, което все повече хора избират за свободните си средства. Специално Iuvo дава възможност на потребителите да инвестират средства във вече отпуснати кредити от небанкови финансови институции.

Едно от големите предимства е, че в тази платформа може да инвестира всеки и да започне с каквато сума прецени. Човек може да започне с малки суми, докато се запознае с всички правила и се почувства достатъчно уверен. Минимумът за инвестиция е 10 единици при кредитите от лева и евро, 25 единици при тези в румънски леи и полски злоти и 400 – при тези в руски рубли. Т.е. може да почне и само с 10 лева.

Ивайло Иванов, който е CEO на „Iuvo group” за България, е финтек експерт с опит в професионални услуги, бизнес развитие, консултиране и управление на проекти, и страст за предприемачество. Работил е в Ernst & Young, Leinonen Group и PriceWaterhouseCoopers в областите на одитиране, сливане и поглъщане и управленско консултиране.

„Във фирмата вече работят 20 човека, началото на дейността й бе дадено през 2016 г. и оттогава расте. Вече сме в топ 5 и управляваме около 20 млн. евро на наши клиенти. Най-много са те от България, Германия и балтийските държави. Едва ли някоя традиционна банка е успяла да направи 20 млн. евро онлайн“, завършва краткото представяне на фирмата Ивайло.

Според него годишната доходност на инвестиции, направени през платформата, е 8-10%. Инвестицията е гарантирана от кредитната институция, която е отпуснала заема. Ако някой от кредитополучателите спре да погасява кредита, се включва гаранцията по него и инвеститорът си получава парите. Това прави уравнението решаемо, в него няма неизвестни.

„Всичко, което може да ни помогне като ноу-хау и контакти, може да ни обогати бизнеса“, така Ивайло обяснява защо се е присъединил към менторската програма на Endeavor “Dare to Scale”.

След 5 години той си представя фирмата като един хъб с много повече дейности от сега, например с умно бюджетиране, умни разплащания и всичко онова, което съвременните технологии успяват да направят в света на парите.