Сметката пада с 20% с търговец на ток

https://www.24chasa.bg/novini/article/9027828 www.24chasa.bg

Избрах си нов доставчик, защото по-ниските разходи ми дават възможосат да се развивам, казва бизнесменът Ясен Филипов

Ясен Филипов е собственик на магазин за сувенири в центъра на София. Всеки месец плаща между 150 и 500 лв. сметка за ток в зависимост от сезона. Обектът му е един от стотиците хиляди, които от началото на следващия месец трябва да излязат на свободния пазар на електроенергия. От няколко дни вече е избрал нов доставчик.

„Нямаше много информация в публичното пространство, но подписах договор. Десетина дни отне цялата процедура – от първия контакт с доставчика до финализиране на процедурата – при това без да ходя до офиса им”, разказва Филипов. „Това е един разход, който има всеки бизнес – при някои тежи повече, при други – по-малко. Факторите, които ми бяха важни при избора, бяха репутация, цена и добро обслужване”, допълва бизнесменът пред Нова тв.

Избрал е "Гранд Енерджи Дистрибюшън" за доставчик. Очаква фактурите за ток да тръгнат надолу. Сметките му показват, че средно ще плаща с 20% по-малко. За разлика от него обаче повечето собственици на малък и среден бизнес все още не са направили важната крачка.

„Магазини, фризьорски салони, дърводелски и сладкарски цехове, въобще всички фирми, които потребяват стопански ток, трябва да излязат на свободиня пазар. Към момента интересът не е толкова голям – все още се колебаят, изчакват. Искам да ги успокоя, че това е лесна процедура, няма от какво да се притесняват, просто да го направят и ще видят ползите още първия месец, след като получат новата си фактура. За самия потребител няма административни спънки, тъй като цялата административна тежест я поема търговецът. С Гранд Енерджи дистрибюшън тази процедура е по-лесна и от поръчка на пица – нашите клиенти виждат точно колко спетяват и ако приемат цената, сключваме договор, а всичко останало е наш ангажимент”, посочва Павлин Павлов - представител на "Гранд Енерджи Дистрибюшън"

Основното е да гледат цената, второ - да видят дали е стабилен този доставчик – от колко години е на пазара – това е най-добрият атестат, защото либерализиран пазар има отдавна в България и имаме такива по-лоши случаи, когато се фалирали доставчици, заяви Павлов.
И не само – бизнесът трябва да следи и за подводни камъни при сключването на договорите за новите цени на тока. И внимателно да чете условията в тях.

„Изключително е важно да сравняваме винаги крайни цени – за да нямаме проблеми и подвеждания, че в една цена не включена определена такса или друга – когато изискват оферти от доставчиците – да искат крайна цена, в която са включени и разходи за балансиране и други такси, така че да знаят какво сравняват и да не бъдат подвеждани”, посочва зам.-министър Жечо Станков.

Възможностите за избор са две - по-смелите компании могат да плащат по цени на борсата всеки месец, а тези, които залагат на сигурно – да преминат на по-дългосрочни договори с твърди цени. По-евтините сметки за ток, които бизнесът очаква, могат да се отразят и по веригата – като дадат възможност и за намаляване на цените на стоките и услугите, които те предлагат, категорични са експертите.
А собственикът на магазин Ясен казва: "Не чакайте крайния срок, защото ще плащате високи сметки междувременно. Ако можем да спестим от постоянните си разходи, ще направим една промоция повече, ще спечелим един клиент допълнително. Вижда ми се абсурдно в тежката икономическа ситуация, в която се намираме да пропускаме възможности".

Филипов дава пример – опакова безплатно артикулите, които клиентите избирата за подарък. Това им спестява време и средства, а хората си тръгват от магазина с усмивка, удовлетворени от избора си. Същото било и с търговците на ток. "Гранд Енерджи" ми дава добавена стойстост на бизнеса, като ми спестява време и пари. Не виждам основание да чакам последния момент да сключа договор за покупка на ток от свободния пазар. Дори не подлежи на обсъждане това да контактуваш с компания, която цени всеки клиент, в сравнение с това да питаш някой от монополистите, нареден на опашка в работно време. По-ниската сметка за ток от "Гранд Енерджи" ми дава възможност да работя и да правя това, което мога най добре", допълва Филипов.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Кафява мечка и нейните мечета, заснети в Централна Стара планина, показаха във видео от Дирекция "Национален парк Централен Балкан". Любопитното видео е озаглавено "Да живееш на високо" и проследява разходката на мечките из планината, като малките уверено се катерят по скалите и подскачат около едрия хищник

Треньор №1 на ХХ век на България Димитър Пенев представи биографичната си книга "Стратега" в Плевен. Човекът, извел националния ни отбор до четвъртото място на световното първенство в САЩ през 1994 година, беше уважен от кмета на града Георг Спартански и някои от легендарните спортисти на града - футболистът Пламен Гетов и баскетболистът Цветан

Жан-Клод Ван Дам е герой не само в екшън филмите, но и в живота. Холивудската звезда го доказа с последната си постъпка - успя да убеди институциите в България и Норвегия да спасят живота на 3-месечната Рая. Кученцето беше заплашено от евтаназия, защото се оказа, че е пристигнало в скандинавската страна с фалшив паспорт