Гутериш: Не пилейте парите за стимулиране на икономиката за изкопаеми горива

https://www.24chasa.bg/novini/article/9028377 www.24chasa.bg
Антониу Гутериш СНИМКА: Ройтерс

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова днес правителствата да не пилеят средствата за икономическо възстановяване, подкрепяйки промишлености на изкопаеми горива, които допринасят за глобалното затопляне, предаде Асошиейтед прес.

Говорейки на виртуална конференция за климатичните промени, Гутериш отбеляза, че страните могат да поемат по два пътя, когато мобилизират трилиони долари от парите на данъкоплатците за икономическо възстановяване след пандемията от коронавируса, предава БТА.

Можем да пилеем пари за изкопаеми горива от миналото и това е пътят на по-голямото замърсяване, или да да инвестираме в технологии на бъдещето, възобновяема енергия, решения, които се опират на природата, устойчив транспорт и зелени технологии, каза той.

Само единия от двата пътя е разумният, добави Гутериш. Шефът на ООН подчерта, че големи инвеститори вече изтеглят парите си от промишленостите, които значително замърсяват околната среда, особено въглищата.

Без субсидиите на данъкоплатците те са фалирали компании, заяви Гутериш. По думите му построяването на нови заводи за възобновяема енергия вече е по-евтино, отколкото да се продължи експлоатирането на почти две пети от съществуващите в света въглищни електроцентрали.

Някои страни, включително зависимата от въглищата Германия, наскоро се съгласиха да прекратят употребата на въглища за електричество заради огромното количество въглероден диоксид, произведен при изгарянето им.

В САЩ много въглищни електроцентрали бяха затворени през последните години от 2010 година и никоя от големите енергийни компании не построи нова, въпреки че президентът на САЩ Доналд Тръмп изрази подкрепа за въглищната индустрия.

Призивът на Гутериш към правителствата да престанат да субсидират компаниите за изкопаеми горива беше подет и от актьора и бивш губернатор на щата Калифорния Арнолд Шварценегер, който помогна за организирането на Австрийската световна среща на върха във Виена.

Когато чуем, че правителството планира да похарчи за подпомагане на изкопаемите горива пари, предназначени за стимулиране на икономиката, трябва да се запитаме: след като инвеститорите не подкрепят тези компании, които са в упадък, защо данъкоплатците трябва да го правят?, заяви Шварценегер във видеовръзка с Лос Анджелис.

Ефективното използване на средствата включва повишаване на енергийната ефективност на сградите и устойчивостта им към атмосферните условия, инсталирайки енергийно ефективни приложения, автомобили с алтернативни горива и засаждане на дървета, добави той.