Нено Димов два пъти отказал разкриване на банкова тайна, ще се иска разрешение от съда

https://www.24chasa.bg/novini/article/9028618 www.24chasa.bg
Бившият министър Нено Димов беше задържан на 9 януари т. г., а от 9 септември е на свобода срещу подписка. СНИМКА: Десислава Кулелиева, БНТ

l Бившият министър на околната среда е

на свобода срещу подписка от 9 септември

l Той трябвало да спре подаването на вода

за промишлени нужди още преди

януари 2018 г.

l 45 дни експерти оглеждали язовир

“Студена” дори и с дронове, написали

600 страници заключение за водната криза

Бившият министър на околната среда Нено Димов, който е обвинен за водната криза в Перник, два пъти отказал разкриване на банкова тайна, съобщиха близки до разследването. Затова сега ще се наложи те да поискат разрешение от съда за отваряне на банковите му сметки. Той отказвал да дава и обяснение.

Димов, който бе задържан на 9 януари т.г., а от 23 април е под домашен арест, вече е на свобода срещу “подписка”. Мярката му за неотклонение е била променена от прокуратурата на 9 септември. Причината - изтичане на осемте месеца, през които може да бъде задържан. Според закона домашният арест също се включва в този период.

До момента по делото

били разпитани

над 100

свидетели

45 дни продължил огледът на язовир “Студена”. В него участвали хидроинженери, преподаватели от университета по архитектура и строителство, следователи. Включени били и дронове. 9 експерти работили по експертизата, която трябва да каже какво е предизвикало водната криза в Перник и дали Нено Димов е можел да я предотврати.

Специалистите написали 600 страници заключение. То е внесено в следствието в началото на тази седмица. Тепърва следователите ще се запознават с него и ще решат дали да зададат и допълнителни въпроси на експертите.

Оказало се, че бившият министър е трябвало да спре подаването на вода за промишлени нужди преди януари 2018 г., твърдят разследващи. Дали това е така, трябва да се доказва в съда.

“Близо 22 месеца

не правил нищо,

въпреки че управителят на ВиК системно го е уведомявал, че притокът в явозира намалява”, каза през януари наблюдаващият прокурор Ангел Кънев.

Делото за водната криза беше образувано през декември м. г. Малко преди това около 97 хил. жители на Перник минаха на воден режим. Обвиняеми освен бившия министър са бившият шеф на ВиК - Перник, Иван Витанов и бившата зам.-кметица Севдалина Ковачева. Прокуратурата твърди, че от началото на 2018 г. Нено Димов получавал информация за водните обеми в язовира. Така в продължение на 2 години бил предупреждаван за проблема. Според обвинението той не предприел никакви мерки, а в отделни случаи

дори отпускал

повече вода за

промишлени

нужди,

отколкото фирмите искали. По време на делата за определяне на мярката за неотклонение на Нено Димов стана ясно, че “Стомана индъстри” и “Топлофикация - Перник” плащали 13 ст. за кубик, за разлика от гражданите, за които цената била близо 2 лв. за кубик.

Приблизителната щета е оценена на около 11 млн. лева. Според прокуратурата, ако министърът бил изпълнил задълженията си, язовир “Студена” щял да има над 7 млн. литра вода - достатъчни, за да няма бедствено положение.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Тимът на Матей Казийски и Аспарух Аспарухов "Блу волей" (Верона) се справи с отбора на националния разпределител Георги Сеганов "Топ Волей Чистерна" (Латина) с 3:2 (25:19, 26:28, 25:23, 24:26, 15:11) в мач от италианското първенство. С успеха съставът на Радостин Стойчев се изкачи на шесто място в класирането с девет точки

Сред кораловите рифове на Червено море се гмурна Андреа. Певицата замина за поредната си ваканция, като този път реши да направи пътешествие с круизен кораб. Андреа успя да се гмурне край бреговете на Египет и да се наслади на прекрасните подводни красоти. Русата изкусителка прилича на русалка, а подводните видеа, качени в инстаграм профила й

Чайче успокоява бизнесмена Росен Чолов-Чолата, което той пийва в компанията на яки другари. В тази обстановка изловиха оправдания за сводничество бизнесмен топпапараците на "България Днес". Разпознали бившата половинка на манекенката и невръстна майка Ирена Милянкова, гости на заведението умуваха дали "приятелите" на Чолата не са просто охраната