Менгеле? Той ли е ангелът на смъртта

https://www.24chasa.bg/novini/article/9028619 www.24chasa.bg

Подробна биография на най - известния военнопрестъпник издава “Сиела”

Търсете още сборник с фолклорните магии на сър Тери Пратчет

Изследване на българските обреди на Христо Буковски

Кой е Ангелът на смъртта в подробната биография “Менгеле. Ангелът на смъртта” от Дейвид Маруел? В своя изчерпателен труд изследователят тръгва по стъпките на може би най-известния военнопрестъпник на всички времена (ИК “Сиела”).

Йозеф Менгеле е навярно най-известният военнопрестъпник на всички времена. Разкритията за неговите чудовищни експерименти в Аушвиц го превръщат в зловещ символ на жестокостта и безмилостната ефективност на нацистката идеология. Садистичните експерименти му печелят прозвището Ангелът на смъртта, а неуспехът в залавянето му продължава да хвърля тъмна сянка върху опита за налагане на справедливост след края на Втората световна война.

В своето впечатляващо изследване “Менгеле. Ангелът на смъртта” американският историк Дейвид Маруел тръгва по стъпките на мъжа, който в края на войната успява да избегне наказание и заедно с много други нацистки престъпници да избяга в Южна Америка. Но за разлика от мнозина от тях, като например Айхман, Менгеле успява да се укрие до края на живота си.

През 1985 г. Маруел става ръководител на екип в Службата за специални разследвания към Министерството на правосъдието на САЩ, натоварен със случая “Менгеле”. За пръв път професионални историци участват като щатни членове в правен екип, използвайки своите знания и умения, за да подпомогнат съдебните производства, а разкритията, до които стигат, проследяват в смайващи детайли живота на немския учен, подчинил работата си на нацистката идеология.

Маруел е част и от екипа, който изследва предполагаемите останки на Менгеле, открити в бразилско гробище. Какво е да държиш костите на човека, който е решавал кой ще живее и кой ще умре в газовите камери? Историкът не спестява нито един детайл от изследванията, които трябва да докажат, че десетилетното търсене на Ангела на смъртта е приключило. И да дадат макар и недостатъчна утеха на жертвите му и техните близки.

Защо не трябва да се минава

под стълба и дали черните

котки носят нещастие

Фолклорът на Света на Диска” - наръчник за любимата на поколения поредица на легендарния сър Тери Пратчет - се появява покнижарниците, за да поведе по следите на познатите и непознатите вярвания и обичаи.

Пътешествие из дълбините на митовете и легендите - не само в Света на Диска, но и на Земята е ново издание. “Фоклорът на Света на Диска” (ИК “Сиела”) е от любимия на поколения Тери Пратчет. Сред тълпите черни котки, феи и духове, познатите поверия и старите детски песнички, верни сподвижници са обичайната доза абсурден хумор и невъзможни приключения.

Има неща, които “всеки ги знае”. Сещате се - защо не трябва да се минава под стълба или защо черните котки носят нещастие. Само дето едно от нещата, които можем да кажем със сигурност за фолклора, е, че тия неща, дето всеки ги знае… ами, всъщност не ги знаят много хора. А поредицата за Света на Диска, която в много случаи заема от фолклора и митологията и пътьом ги върти, суче и оплита, трябва да е най-наблъсканата с обяснителни бележки съвременна книжна поредица, която съществува.

Разбира се, ние знаем от цяла вечност, че колибата на Баба Яга подтичва на кокоши крака сред руската тундра, че крал Артур спи в пещера някъде дълбоко под земята в Англия, че вампирите пият кръв и изпитват необяснимо влечение към това да се преобразяват в прилепи. Знаем го с твърдо убеждение, което не може и с пръст да се помести. На някаква частица от нас винаги ѝ се иска светът да бъде място, където въпреки служителите по планирането, директивите на ЕС и полицаите, един камък може пък и да може да танцува. Някъде там се ражда фолклорът – мястото, където камъните танцуват.

Странно ли е тогава, че когато се гмурнем в Света на Диска, веднага се усещаме у дома? Та кой себеуважаващ се човек няма да познае дракон, като го срещне на улицата! Понякога връзките са очевидни, понякога не ги разпознаваме веднага. Просто усещаме, че сме ги срещали преди, и си блъскаме главите седмици наред, за да разберем къде.

Неповторимият сър Тери Пратчет с помощта на експерта по фолклор Джаклин Симпсън повежда феновете си на главозамайващо пътуване в заешката дупка на митовете и легендите – не само в Света на Диска, но и в нашия собствен.

Сър Тери Пратчет е не само един от най-продаваните съвременни автори в цял свят, но и сред най-обичаните имена във фентъзи жанра на всички времена. С пословичното си чувство за хумор и способност да смесва фантазия с абсурдния буквализъм на нашата собствена действителност, Тери Пратчет създава всеобхватния Свят на Диска, любим на читатели от всички възрасти. Автор на над 100 романа, Тери Пратчет е носител на десетки награди и е приет за един от основоположниците на фентъзи жанра.

Изследване на древните

български обреди

Авторът на поредицата “Богомилите” Христо Буковски се завръща с изследване на древните български обреди, в което ще открие забравените тайни и ще даде ново обяснение на феномените, които мислим, че познаваме. “Ритуали и древни тайнства” е най-новата му книга (други са “Похитеното съкровище на богомилите”, “Страховитото прераждане на богомилите”, “Воинската харизма на българите” и др.). Издава “Сиела”. Изчерпателен и безценен източник за всеки, който иска да се върне назад във времето и да открие тайните на предците си, книгата на Христо Буковски ни запознава с историята на най-потайните сред всички ритуали по нашите земи.

Коя е силата, която движи българските празнични традиции? Какво е предопределило върховните служби на посветените в божествените тайни? Чародейства ли са това, или наследство от небесната наука? Каква е връзката между българските лични и родови тайнства, живи и до днес, и загадъчни проявления и космически феномени? Феномени, които предразполагат за магични въздействия над участниците в различните мистерии. Хилядолетия наред личности с изключителни способности и възможности са се подлагали на опасни изпитания, за да надзърнат в светове, откъдето смутни пришествия са стряскали и омайвали хората.

Класацията на издателството