Вдигат с 10% субсидиите за лозарите

https://www.24chasa.bg/novini/article/9028622 www.24chasa.bg
За първи път тази година лозарите получиха директна подкрепа, каза министър Деисислава Танева при посещение на лозови масиви край Чирпан.

Почти 10 млн. лв. “де минимис” получиха 7252-ма фермери

С по 10% ще се увеличи финансовото подпомагане по 5 мерки от лозаро-винарската програма. Това предвижда промяна в наредба на земеделското министерство, пусната за обществено обсъждане.

Субсидията за “Преструктуриране и конверсия на лозя” се вдига от 80 на 90% за проекти, които са договорени до 15 октомври. За застраховане на реколтата увеличението е от 60 на 70 на сто. Толкова става и субсидията за мерките “Събиране на реколтата на зелено”, “Инвестиции в предприятията” и “Популяризиране в трети държави”. Повишаването на подпомагането стана възможно след регламент на ЕК, приет на 14 септември.

Промените в наредбата предвиждат и удължаване на срока за подаване на заявления за авансово плащане през 2020 г. по мярката за инвестиции в предприятията. Документите ще се приемат до 7 октомври.

Междувременно фонд “Земеделие” започна плащанията по схемата “де минимис” за плодове, зеленчуци, маслодайна роза и винени лозя. Преведени са почти 10 млн. лв. на 7252-ма земеделски стопани. Още 3200 фермери ще получат безвъзмездното подпомагане след извършване на административни проверки.

Ставките са до 200 лв./дка за оранжерийните зеленчуци и до 20 лв./дка за домати, краставици, корнишони и патладжан. Толкова е субсидията и за маслодайната роза, а 30 лв./дка е за пипер.

Над 31 000 пък са земеделските стопани, които до този момент са подали заявления за подпомагане по извънредната мярка заради COVID. Приемът продължава до 21 септември. От фонд “Земеделие” уточняват, че всички заявления за помощта досега са легитимни и в съответствие на наредбата по мярката. Наскоро тя беше променена заради жалби на фермери и браншова организация. С новите текстове се дава възможност на близо 200 земеделци, на които са издадени констативни протоколи за пропаднали площи през 2020 г., също да подадат заявления по извънредната мярка за COVID. (24часа)

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Кафява мечка и нейните мечета, заснети в Централна Стара планина, показаха във видео от Дирекция "Национален парк Централен Балкан". Любопитното видео е озаглавено "Да живееш на високо" и проследява разходката на мечките из планината, като малките уверено се катерят по скалите и подскачат около едрия хищник

Треньор №1 на ХХ век на България Димитър Пенев представи биографичната си книга "Стратега" в Плевен. Човекът, извел националния ни отбор до четвъртото място на световното първенство в САЩ през 1994 година, беше уважен от кмета на града Георг Спартански и някои от легендарните спортисти на града - футболистът Пламен Гетов и баскетболистът Цветан

Жан-Клод Ван Дам е герой не само в екшън филмите, но и в живота. Холивудската звезда го доказа с последната си постъпка - успя да убеди институциите в България и Норвегия да спасят живота на 3-месечната Рая. Кученцето беше заплашено от евтаназия, защото се оказа, че е пристигнало в скандинавската страна с фалшив паспорт