БСП и ДПС на курс за сваляне на Караянчева (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9028842 www.24chasa.bg
ЦВЕТА КАРАЯНЧЕВА

Карадайъ обяви и законово основание - председателката подминала сигнал, че член на ЦИК е избран неправомерно

Курс към сваляне на председателката на Народното събрание Цвета Караянчева обявиха БСП и ДПС. Първо от левицата настояха за оставката ѝ, обвинявайки я за разпореденото насилствено изваждане на майките и младежа с увреждане от сградата на НС в сряда.

А малко по-късно от ДПС анонсираха, че планират консултации с останалите парламентарни групи, за да се внесе общ проект за оставката на Караянчева.

“Искаме я сега и веднага заради недопускането на дете с увреждане до тоалетната на парламента”, заяви в декларация от името на социалистите Антон Кутев.

Абсурдна е ситуацията парламентарната тоалетна да се окаже политически фактор, вметна той.

“Аз оставка

лично няма

да дам”,

отсече остро от трибуната Караянчева.

“Ситуацията беше категорична провокация, от БСП се опитват да направят пиар от това. Не искам да мисля, че едно младо момче беше използвано. То можеше да си е вкъщи предвид ситуацията на COVID-19. Това дете беше под пряка опасност от зараза. Хората около него не бяха с маски”, каза тя. Обясни, че не се занимава с пропусквателния режим в сградата, но си има правила и трябва да се спазват. Караянчева категорично отрече хора да са били бити. “Няма такова нещо и НСО има видеа. Няма да позволя парламентът да бъде участник в провокация, а една неуспяла кметица се опитва да вдига рейтинга си по този начин”, заяви още тя, явно визирайки Мая Манолова.

Независимо от сюжета с майките ДПС лансира проект за оставката на шефката на НС.

Тя “не изпълнява задълженията си и

поставя под риск

легитимността

на решенията

на ЦИК,

като повече от година не внася в пленарна зала сигнал за несъвместимост на член от комисията”, обясни лидерът Мустафа Карадайъ още на 3 септември в изказване от трибуната, но тогава само намекна за оставка. Още вчера обаче от движението започнали работа по текста на проекта, научи “24 часа”. Въпросният сигнал е срещу жена, член на комисията, която е и преподавател в университет, и то на ръководен пост, съобщиха източниците ни.

Проучване на “24 часа” установи, че на описанието отговаря само проф. Таня Йосифова от квотата на “Обединени патриоти”. Законът не ограничава членовете на ЦИК да преподават, проблемът бил ръководният пост, твърдят от ДПС.