Радио Китай: Европейски компании продължават да гледат с добро око на китайския пазар

https://www.24chasa.bg/novini/article/9029916 www.24chasa.bg
СНИМКА: Радио Китай

Австрийската компания за текстил „Ленцинг“ (Lenzing AG) е една от тези, които не са спирали да работят с Китай през време на пандемията от COVID-19 и наскоро 41 контейнера с нейна продукция на стойност 1,8 милиона евро поеха към азиатския пазар като част от първия товарен влак от Виена за Шанхай, предаде Радио Китай

Президентът на „Ленцинг“ – 52-годишният Щефан Францке, казва, че Китай е важен пазар за неговата компания и се надява, с облекчаване на антиепидемичните мерки и ограничения, търговията да се подобри.

От началото на епидемията от COVID-19 курсовете на товарните влакове между Китай и Европа постепенно се увеличават. За трите месеца до юли е имало над 1000 такива влака, а за последните пет месеца ръста им е бил двоен в сравнение със същия период на миналата година и това играе важна роля за превенция на заразата, възстановяване на икономическите дейности и стабилизиране на световната снабдителна верига.

От една страна на фона на спада на световната търговия европейски компании непрекъснато доставят стоки за Китай и се опитват да се възползват от възможностите, които дава бързото възстановяване на китайската икономика и огромния пазар. От друга, големите европейски фирми непрекъснато разширяват бизнеса и инвестициите си в Китай, демонстрирайки на практика доверието си в китайския пазар и неговото отваряне.

През май „Фолксваген“ обяви, че ще вложи 2,1 милиарда евро за развитие на бизнеса си с електромобили на китайския пазар. Изпълнителният директор за Китай Щефан Вьоленщайн заяви, че с тези инвестиции показват реално плановете и стратегията на компанията за развитие в азиатската страна. „По-нататъшното отваряне на китайския пазар ще даде на „Фолксваген“ нови възможности“, смята той.

Друга голяма европейска компания – френската „Данон“, обяви през юли, че ще инвестира 100 милиона евро за разширяване на присъствието си в Китай. Приоритетът е повишаване на иновативните способности и индустриализация на резултатите от местната научно-развойна дейност. Вицепрезидентът на „Данон“ за Китай Ли Дзиен заяви, че са уверени в добрите перспективи и ще продължат да разширяват постепенно инвестициите и научно-технологичните иновации в Китай.

В средата на август германската компания за производство на мотокари „КИОН“ (KION Group) откри нов завод в град Дзинан. Главният изпълнителен директор на Гордън Риске заяви, че като бързо нарастващ пазар китайският заема важно място в стратегията им за развитие. Според него, „КИОН“ ще продължи да работи за разширяването си и по-ефективното използване на потенциала, който предоставя огромния азиатски пазар.

Швейцарският икономист Рудолф Минш заяви, че Китай ще играе ролята на локомотив за възстановяването на световната икономика.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Отстранени по различни причини съдебни заседатели провалят дела и ги връщат в изходна позиция. Това от своя страна налага повтаряне на проведени вече процесуални действия - разпити на свидетели, приемане на експертизи и др. Резултатът е влачене с години на делата, а през изтеклото време вече далите обяснения пред магистратите често "забравят"

От присъда затвор доживот е на път да се измъкне доайенът сред наркотрафикантите Огнян Атанасов, който международните ченгета определят като Балканския или Петричкия Ескобар. Най-тежкото наказание е дадено от Апелативния съд в Солун на 57-годишния мафиот от село Тополница. Освен тази присъда Ескобара има още две за трафик на дрога

Тежка промоция за пловдивската си резиденция е обявил Цар Киро, показа проверка на "България Днес". Самозваният ромски монарх е извадил за продан притежаваната от него седеметажна сграда в центъра на града, става ясно от сайт за имоти. Обявената цена е 2 млн. лева. Макар и висока, сумата на практика е солидно намалена