Кафе „Nova Brasilia“ произведе 500-милионната си опаковка за българския пазар

https://www.24chasa.bg/novini/article/9030060 www.24chasa.bg

Николай Стефанов, генерален мениджър на JDE за Централна и Южна Европа

- Г-н Стефанов, как се развива бизнеса на Jacobs Douwe Egberts (JDE) в България?

- У нас компанията предлага две от най-разпознаваемите и любими марки кафе на българина – Nova Brasilia и Jacobs. Изключително горди сме, че за близо 30-годишото си присъствие на пазара, Nova Brasilia е марката, която е формирала вкуса на българина за кафе. Ние сме пазарен лидер при мляното кафе за домашна консумация за 2019 година и наскоро отбелязахме 500-милионната ни опаковка, произведена за българския пазар. Едновременно с това Jacobs е най-бързо развиващата се кафе марка в света, която има богата 125-годишна история и се продава на 30 пазара. В търговията на дребно у нас Jacobs заема 3-то място по продажби.

- В какъв размер са инвестициите на JDE в България?

- JDE е на българския пазар вече от пет години. За този период сме инвестирали 5,6 млн. лева в разширяването и модернизацията на завода в Костинброд и той е еталон в групата на JDE за ефективност на производството и ангажираност на екипа. Произведените в България кафе продукти достигат до повече от 10 милиона домакинства годишно в Централна и Източна Европа. Освен „Nova Brasilia“ и „Jacobs“, тук се произвеждат още 5 марки кафе за 10 пазара по света. Добрата организация на работата в завода осигурява надеждност и непрекъснатост на производствения процес и доставката на кафе, дори в условията на пандемия. Внедрените високотехнологични решения във фабриката и нейната гъвкавост я превръщат в ключова точка за бизнеса на JDE в региона. По данни на Eurostat за 2018 г., JDE реализира 85% от износа на печено кафе в България и около 44% от общото производство на кафе в страната.

- Колко човека работят под шапката на JDE в България?

- В компанията работят общо около 140 служители. Нашата дейността се отличава с много висока добавена стойност. Като работодател предлагаме доста атрактивни и устойчиви възможности за работа и професионално развитие. При нас възнагражденията на служителите са с два пъти по-високи от средните за промишлеността и търговията. Компанията ни има сериозно регионално значение за икономиката на община Костинброд, която е част от индустриалната периферия на столичната икономика. JDE е сред работодателите с най-високи възнаграждения в Костинброд, като средната заплата в производствената компания надвишава с над 50% средната заплата общо за общината и с над 25% средната заплата в преработващата промишленост.

- Наскоро представихте първия за JDE социално-икономически отпечатък на компанията върху българската икономика. Какво още показват данните в него?

- Да, тази седмица Институтът за пазарна икономика направи първия социално-икономически доклад за въздействието на нашия бизнес върху българската икономика. Данните говорят сами по себе си. На годишна база ние внасяме в държавната хазна около 2,2 млн. лв. под формата на данъци и осигуровки. Като прибавим към тях и платените косвени данъци от потребителите при крайните покупки, сумарната сума се равняват на годишната издръжката на 1000 деца в училищното образование. Сравнени с бюджета на община Костинброд, плащанията към държавния бюджет са двойно по-високи от трансфера на държавни средства към общината за социални услуги, здравеопазване и култура. Като социално отговорна компания, нашите намерения са да продължаваме да развиваме бизнеса ни в България и така да даваме нашия принос освен за нашите служители и за обществото като цяло.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Когато от "Армията" си тръгнат победите, след тях си заминава и треньорът. Неписаното правило отново се потвърди и наставникът на ЦСКА-София Стамен Белчев напуска клуба само няколко дни преди гостуването на "Рома" в Лига Европа. Въпросът сега е кой ще поеме отбора? "Стойчо Младенов или Любослав Пенев трябва да водят ЦСКА - категоричен е Георги

Най-добрият български сноубордист Радослав Янков се готви за поредния сезон по белите писти. 30-годишният ветеран от Чепеларе е сред най-големите имена в паралелните слаломи. Той спечели Световната купа през сезон 2015/16. През миналата състезателна година българинът завърши на 13-о място в генералното класиране

Славиша Стоянович ще намали сериозно своите финансови изисквания, за да поеме "Левски" за втори път. Той е много близо до завръщане на "Герена" след оставката на Георги Тодоров. Ръководството вече реши, че ще освободи опитния специалист от поста треньор на първия отбор. Тодоров ще остане на работа в клуба, като отново ще е част от школата