Министър Петкова: Лицензиите за АЕЦ "Белене" са валидни

https://www.24chasa.bg/novini/article/9030246 www.24chasa.bg
ТЕМЕНУЖКА ПЕТКОВА

Проектът за изграждане на АЕЦ „Белене“ ще продължи оттам, откъдето е спрял по отношение на издадените лицензии. Това стана ясно от отговор на енергийният министър Теменужка Петкова по време на парламентарния контрол.

Тя уточни, че е разработена процедура за стратегически инвеститор, към настоящия момент се намираме на етап 5 - разработен е информационен меморандум и е връчен на участниците в кратката листа, с които първо е подписано споразумение за конфиденциалност, предоставен им е и информационният меморандум и предстои да им бъде предоставен достъп до информационната зала за проекта, който към момента е трудно да бъде осъществен, поради пандемията и наложените ограничения в пътуването.

По нейните думи Националната електрическа компания (НЕК) е отправила запитване до Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) и АЯР счита, че актовете, издадени във връзка с лицензионния процес запазват действията си - а именно заповедта за одобряване на избраната площадка и разрешението на проектирането.

При подновяването на реализирането на проекта, процесът на лицензиране би следвало да продължи от фаза на одобряване на техническия проект на съоръжението, като се отчетат извършените до сега действия, заяви Петкова.

"Информацията, която имам от НЕК, е, че процедурата на този етап не е стартирала, тъй като трябва да се водят преговори, а процедурата е на пряко договаряне", поясни Петкова. Министър Петкова каза още, че АЯР коментира не разрешението за строеж, а за проектиране. "Има огромна разлика. Що се отнася до енергийната стратегия на България, вие също добре знаете, че такъв документ няма как да съдържат конкретика", каза Петкова в отговор на депутатите от БСП Васил Антонов и Таско Ерменков.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Това са първите снимки на снежния леопард Никс, който пристигна на 20 октомври тази година в Софийския зоопарк от зоопарка в Ихлава, Чешка република. Той е настанен в сектор Хищници в зала "Големи котки, терариум и аквариум" и засега се адаптира на спокойствие във вътрешните помещения, определени за него

Гунди се блъска в москвич на Цариградско шосе и по чудо отървава боя! Неразказваната досега култова история е от края на 60-те години. По това време Георги Аспарухов е близък с нападателя на ЦСКА Петър Жеков, с когото са съотборници в националния отбор. Двамата живеят в съседни квартали - Гунди е в "Редута", а Жеката е в близост до хотел "Плиска"

Звездата на "Манчестър Юнайтед" Аарън Уан-Бисака се забърка в грандиозен скандал. Той бе зарязан от дългогодишната си приятелка Риана Бентли, след като наяве изскочиха негови изневери. Последната му любовница се оказа моделката Марлисия Ортис. Американката обяви в онлайн интервю, че е спала с него. Мадамата