На риба с Цанко - По морето гонят леферите като империалисти

https://www.24chasa.bg/novini/article/9030993 www.24chasa.bg
Привечер леферът се търси на блесна.

Зъбатите хищници се ловят на червей и през деня

Който е ходил в казармата, знае какво е да те гонят като империалист. Демек като най-големия враг на социализма. Подобна гонитба почна денонощно и на леферите по морето.

Тази есен очевидно ще мине под знака на чернокопа и лефера, които са нещо като черноморските пирани, защото имат страшни зъби. За неопитния рибар е важно да знае, че не трябва в никакъв случай да бърка в устата на тези риби, за да вади куката. Има опасност да остане без пръст. За това трябва да се ползват клещи, също като при улов на щука или баракуда.

Зъбатите твари атакуват яростно нощем, но могат да се ловят и през деня. Докато в мрака те ядат най-вече кървави филета от сафрид или зарган, през деня те приемат за храна морския червей. Такъмът е прост, като през основното влакно се поставя 30-грамово проходно олово и ограничител. След него следва повод 40 см, на края на който има две куки една до друга.

Добре е над тях да се сложи 5-сантиметрова черна или червена термошлауфка, за да не може леферът да пригризе основното влакно. Оловото се влачи по дъното и атаката на яростните хищници не закъснява.

В ранния следобед леферите могат да бъдат заловени и на блесна. Може да се използва най-обикновена такива, с която се ловят сулки по язовирите. Ефективни са и силиконовите рибки за костури. По-придирчивите обаче ловят със скъпи воблери, които имитират хамсия, и успехите са по-големи. Особено при изпозването им от лодка. 

Проблемът е, че от брега тези воблери са с малка ефективност, защото са леки и не могат да бъдат замятани далеч за разлика от блесните. В последните години се използва конец 0,06, за да може да се замята далеч. Добре е пръчката да е поне 4-метрова, лек карбон, със същата цел.

През нощта правилата за ловене на лефери се променят. Тук има два метода. При единия се хвърля на светеща плувка далеч навътре в морето. В последно време се използват 40-грамови ваглери.

Чернокопът, който е по-малкият лефер, атакува по дъното и разгонва дребните риби, но в един момент ги преследва до повърхността, така че може да се лови и с 8-метров прът на 7 метра дълбочина.

Сафридът за стръв се обезкостява внимателно, режат се продълговати филета. Дребните сафриди могат да се нанизват цели.

Защо Сашо Желязков никога не хвърля глава от риба във водата?

Механикът на пасажески кораби от Варна Сашо Желязков в момента е шампион по улов на лефери. В сряда вечерта той улови риба около килограм, което наистина е уникално.

Борбата с мощния хищник счупи пръчката на Сашо, но все пак бе извадена на буната на Кабакум.

“Веднъж спряхме до устието на една мътна река в Гватемала. Слязох с пръчката на брега и гледам, след малко дойдоха местни рибари и се наредиха да ловят. Оказа се, че идват за баракуда.

Хващаха на филе от риба и успехите не закъсняха. Аз също имах слука.  

По едно време отрязах главата на една от хванатите от мен баракуди и един се доближи до мен и каза да не я хвърлям във водата. Аз обаче се чудих, чудих и за да видя какво става, я метнах във водата.

Местните веднага си събраха пръчките и си отидоха, като ме видяха. И наистина, баракудите изчезнаха и повече не пипнаха стръвта.

Оттогава, като ловя хищници, не хвърлям глави във водата. Някой ми обясни, че замирисвало на смърт на рибите и те изчезвали. Може и така да е”, завършва разказа си Сашо.

Желязков разкри, че използва за улов на лефер две една в друга куки десетки с уши и 5-сантиметрова черна термошлауфка над тях.
“На голяма кука не яде”, убеден е варненският шампион.

Чернокоп на скара - най-лесно и най-вкусно

Леферът (наричан още чернокоп или гофан) няма нужда от кой знае какви готварски умения. Най-вкусната риба се прави най-лесно.
По нея може да се направят прорези и в тях да се поставят сол, черен пипер, олио и магданоз, които предварително са смесени. Чака се 20 минути, след което рибата се слага на загрети реотани и се пече. После се полива с лимонов сок преди консумация.  

Леферът никога не се пържи!

Древна рецепта е приготвянето на лефера на керемида. За нея се използва:

1 връзка пресен лук;

1 глава кромид;

няколко стръка пресен чесън;

1-2 пиперки;

1 ч.ч. стъргани домати;

1 шепа обезкостени маслини;

1/2 ч сухо бяло вино;

магданоз, черен пипер, сол, малко зехтин и лимон

Зеленчуците и подправките, без пипера и резените лимон, се задушават в зехтина. Половината от сместа се разстила в предварително затоплените керемиди. Рибата се покрива с по няколко ивички пипер и резен лимон и се добавя зеленчуковата смес.

Полива се с бяло вино и се пече между две турски керемиди.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

За жесток побой над лидера на БСП в Долни чифлик Валентин Вълчев съобщиха вчера варненски социалисти. От разпространената информация се разбра, че наказателната акция е извършена от трима души пред офиса на областната организация на партията в морския град. "Вълчев веднага е бил медицински освидетелстван със средна телесна повреда и е подаден

За данъчни шашми с доставка на кафе, бадеми и кашу е погнат един от "Недосегаемите". Софийската градска прокуратура дава на съд бизнесмена Даниел Бояджиев за скатани 630 хиляди лева налози от фиктивни сделки, научи "България Днес". Интересното е, че Бояджиев е бивш данъчен служител и като такъв със сигурност е наясно какви документи и декларации

Това са първите снимки на снежния леопард Никс, който пристигна на 20 октомври тази година в Софийския зоопарк от зоопарка в Ихлава, Чешка република. Той е настанен в сектор Хищници в зала "Големи котки, терариум и аквариум" и засега се адаптира на спокойствие във вътрешните помещения, определени за него