Франция подкрепя европейски санкции срещу Турция заради проучванията в Източното Средиземноморие

https://www.24chasa.bg/novini/article/9031787 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Франция подкрепи днес призивите на Кипър Европейският съюз да обмисли въвеждането на санкции срещу Турция, ако нейното правителство не прекрати проучванията в източната част на Средиземно море в райони, смятани от Гърция и Кипър за техни изключителни икономически зони, предаде Асошиейтед прес.

Френският държавен секретар по европейските въпроси Клеман Бон заяви, че санкциите би трябвало да бъдат сред мерките, които Европейският съюз трябва да обсъди, ако Турция продължи "да заплашва сигурността и суверенитета на страни членки на ЕС", предава БТА.

"Ние вярваме, че ЕС трябва да е готов да активира всички достъпни инструменти и със сигурност ще прибегне към санкции, ако нещата не се развият в положителна насока", каза Бон след разговор с кипърския външен министър Никос Христодулидис в Никозия.

Очаква се лидерите на ЕС да се срещнат в близките дни, за да обсъдят как да отговорят на отказа на Турция да изтегли сондажните си кораби, които, ескортирани от военни кораби, правят проучвания в Източно Средиземно море в зона, която Гърция смята за свой континентален шелф. Спорът засили военното напрежение между двете съюзнички в НАТО.

Напрежението спадна миналата седмица, когато гръцки и турски представители проведоха разговори и Турция временно изтегли изследователския си кораб. Анкара обаче продължи срока на проучванията си за газ на югоизток от Кипър до средата на октомври.

Турция не признава Република Кипър, която е членка на ЕС, и твърди, че има право да прави проучвания в Източното Средиземноморие и да защитава своите права и правата на кипърските турци върху залежите около острова.

Кипърските власти заявиха, че ЕС не трябва да прилага "двойни стандарти", като въвежда санкции срещу Беларус заради изборни злоупотреби и полицейска бруталност, а да избягва санкции срещу Турция заради нейни проучвания в ущърб на страни членки на ЕС.

Бон каза, че ЕС не може да приеме турските действия и че Франция се е "ангажирала" да разреши въпроса, като същевременно е засилила военното си присъствие в Източното Средиземноморие в подкрепа на партньорите си от ЕС.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Чайче успокоява бизнесмена Росен Чолов-Чолата, което той пийва в компанията на яки другари. В тази обстановка изловиха оправдания за сводничество бизнесмен топпапараците на "България Днес". Разпознали бившата половинка на манекенката и невръстна майка Ирена Милянкова, гости на заведението умуваха дали "приятелите" на Чолата не са просто охраната

Отстранени по различни причини съдебни заседатели провалят дела и ги връщат в изходна позиция. Това от своя страна налага повтаряне на проведени вече процесуални действия - разпити на свидетели, приемане на експертизи и др. Резултатът е влачене с години на делата, а през изтеклото време вече далите обяснения пред магистратите често "забравят"

От присъда затвор доживот е на път да се измъкне доайенът сред наркотрафикантите Огнян Атанасов, който международните ченгета определят като Балканския или Петричкия Ескобар. Най-тежкото наказание е дадено от Апелативния съд в Солун на 57-годишния мафиот от село Тополница. Освен тази присъда Ескобара има още две за трафик на дрога