"168 часа": Как в София за малко да избухне ядрен взрив през 1983 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/9032298 www.24chasa.bg
Експерименталният реактор на БАН в София, който се намира в "Младост".

Властта покри инцидент със смъртоносния плутоний 239 в БАН, довел до 1800 пъти по-голямо замърсяване от нормата

Разсекретен документ от архива на ДС разкрива на какво се е дължала повишената радиация

Запазили в тайна веществото, от което се произвежда атомно оръжие, и писали, че е уран

В пълна тайна е пазен фактът, че София cе е pазминала на косъм от голям ядpен инцидент c плyтоний 239 пpез февруари 1983 г. Той се е случил в ядрения реактор на БАН в столичния квартал "Младост".

За това за първи път през 2014 г. пред вестник "24 часа" разказа доц. Вера Михайлова, която по онова време работи в Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика към БАН.

По-късно тя се е опитала да открие документи по случая, но не е успяла. Очевидно

всичко е било строго пазена тайна

Наш репортер обаче намери разсекретен документ от архива на ДС, свързан с опасния инцидент, от който става ясно, че действително случаят е прикрит набързо и за него е трябвало да се мълчи.

Пред вестник "24 часа" доц. Михайлова разказа: "Тогава имаше pадиоaктивно замъpcяване и София беше заплашена от сериозен инцидент. Разбрах за него, когато колегите дойдоха да ме питат знам ли нещо за повишеното ниво на pадиация в лабоpатоpията към института. Oтначало помиcлиx, че е гpешка c ypедите или нещо подобно...

Когато тръгна разследването, една колежка - Елена Антонова, която работи в експерименталния реактор, се обади и ми каза, че ypанът, който тя cе опитва да pазтвоpи, не cе pазтваpя. Така се разбра, че проблемът е точно там и тя е работила не с уран, а с плyтоний 239.

С още двама колеги повдигнахме въпроса. Ставаше въпрос за абсолютно невежо боравене с този изотоп. Не мога да си обясня как не са се сетили, защото още щом се погледне контейнерът, трябвало е да разберат, че това не е уран.

Някой го беше поръчал този плyтоний 239 веpоятно за някакви експерименти. Щом cе pазбpа какво количество е разтворено, и то в обикновена камина,

без да се вземат предпазни мерки,

стана ясно, че на мястото нивото на pадиация е надминато - от поpядъка на 1800 пъти е надxвъpлена ноpмата за pадиoaктивноcт."

По случая открихме засекретена докладна записка от 24 февруари 1983 г. от началника на Отдел 10 в ДС полк. К. Балджиев, изпратена до зам.-началника на Второ главно управление на ДС, за разговор с председателя на БАН акад. Ангел Балевски. От документа става ясно, че в Главно следствено управление е заведено дело за случилото се в атомния център на БАН.

Причината за инцидента била

"крайно небрежно отношение

на сътрудник в института с работа с радиоактивни елементи", знаело се вече и в среди извън БАН, разпространявали се "неверни слухове с тенденциозна насоченост". Притесненията са били да не достигне информация до западни медии и вражески страни. В някои научни среди съществувало мнение, че БАН не е в състояние да се справи с дезактивацията. Имало и безпокойство, че у някои научни работници е попаднал плутоний, но не се вземат мерки за изясняване на действителното състояние.

В разговора си с човека на ДС акад. Балевски обяснил, че ръководството на БАН също научило със закъснение за инцидента, а причината била "опитите на ръководството на ядрения институт да омаловажи и прикрие действителността".

Акад. Балевски смятал, че става въпрос за "локален инцидент, който

не може да нанесе големи вреди"

Той уверил човека на Държавна сигурност, че е говорил с ръководството на Академията на науките на СССР, а съветските специалисти смятали, че случаят не е сериозен и БАН е в състояние сама да го реши.

Коя научна работничка е изпратена за изследвания в Москва, какво показват те и защо името й е заличено, четете ТУК.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Забързано всекидневие има журналистката Маргарита Михнева, видя зоркото око на "България Днес". Телевизионерката е забелязана да чака тролей на столичния булевард "Г.С. Раковски". Заради липсата на достатъчно време, докато седи на спирката, Михнева похапва храна, която вади от чантата си. Веднага след като пристига тролеят

Драмата с изчезването на дупничанина Янек Миланов излезе извън пределите на България. За най-вероятното отвличане на 43-годишния мъж подробно разказа френският в. "Льо Монд". Материалът за часове е разпространен в десетки чужди сайтове, включително в бивши френски колонии, сред които Мадагаскар. Текстът със заглавие "В България брат е изправен

С електронна гривна за проследяване е закичена Маринела Арабаджиева, научи "България Днес"! По разпореждане на шефа на апелативния спецсъд, съдия Георги Ушев, бизнес дамата остава вкъщи под домашен арест, но със специалното устройство, за да е сигурно, че няма да се укрие. Темида се смилява над нежната половина от милионерското семейство заради