Армия и полиция ще могат да стрелят по глигани

https://www.24chasa.bg/novini/article/9032339 www.24chasa.bg
В Северна България глиганите вече са почти на изчезване, но имало райони от Южна, в които все още бройката била голяма.

Намаляват гаранцията на ловните концесионери, за да купят едър дивеч

Армия и полиция ще могат да се включат в санитарния отстрел на диви прасета при усложнена епидемиологична обстановка от африканска чума по свинете. Това предвиждат промени в закона за лова, пуснати за обществено обсъждане. Освен от двете силови ведомства в масовото избиване на глигани ще участват и служители на земеделското министерство и горски. Санитарният отстрел, включително и на животни, при които не се забелязват симптоми на болестта, ще се извършва по заповед на земеделския министър, съгласувана с екоминистъра.

На армията и полицаите се разрешава да отстрелват дивите свине дори и с методи и средства за ловуване, които са забранени от закона за лова. Сред тях са например използването на арбалети, капани и примки, отровни или упойващи вещества, МПС-та и дори летателни средства.

Глиганите се смятат за естествен “резервоар” на вируса на африканската чума по свинете. Според ветеринарите тяхната численост трябва да се намали до едва 3 - 5 броя на 1000 хектара. Това до голяма степен било постигнато в Северна България, но имало места в Южна, където разпорежданията за масов отстрел не се спазвали. В момента нямало и предвидени санкции в закона за лова. Затова с промените се въвежда глоба от 100 до 1000 лв. за неизпълнение на мерките в заповедите на земеделския министър.

Концесионерите на ловните стопанства пък ще получат бонус, като задължителната гаранция, която внасят, от 3 годишни вноски за стопанисването на дивеча се намалява до една вноска. Целта е с освободените пари да закупят и разселят едър дивеч, който да е алтернатива за ловците вместо глиганите.

Ловните сдружения ще бъдат наказвани със забрана за 1 г. за ползване на дивеча в дадения им район, ако не изпълняват задълженията си. Тази санкция е предвидена и при констатиран инцидент по време на ловен излет.

Сред мотивите за промените в закона за лова е завишеният брой на случаите на АЧС при дивите прасета от началото на годината. Причината била недостатъчно намалената популация през 2019 г. Тогава от отчетен пролетен запас от 97 690 диви свине и план за отстрел на 81 хил. той е изпълнен само на 39,1%. Дори и с въведените парични стимули при индивидуален лов на глигани били отстреляни едва 5350 бр., при това повечето в държавните ловни райони.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Забързано всекидневие има журналистката Маргарита Михнева, видя зоркото око на "България Днес". Телевизионерката е забелязана да чака тролей на столичния булевард "Г.С. Раковски". Заради липсата на достатъчно време, докато седи на спирката, Михнева похапва храна, която вади от чантата си. Веднага след като пристига тролеят

Драмата с изчезването на дупничанина Янек Миланов излезе извън пределите на България. За най-вероятното отвличане на 43-годишния мъж подробно разказа френският в. "Льо Монд". Материалът за часове е разпространен в десетки чужди сайтове, включително в бивши френски колонии, сред които Мадагаскар. Текстът със заглавие "В България брат е изправен

С електронна гривна за проследяване е закичена Маринела Арабаджиева, научи "България Днес"! По разпореждане на шефа на апелативния спецсъд, съдия Георги Ушев, бизнес дамата остава вкъщи под домашен арест, но със специалното устройство, за да е сигурно, че няма да се укрие. Темида се смилява над нежната половина от милионерското семейство заради