28 дни карантина за заразен с COVID-19 в Софийския университет

https://www.24chasa.bg/novini/article/9032613 www.24chasa.bg

Откриването на академичната година ще е присъствено само за 1-и курс, ще се проведе в Ботаническата градина

Потвърдените случаи на COVID-19 (заразоносители/асимптоматични лица и лица с клинични оплаквания) от Софийския университет подлежат на задължителна изолация и лечение в домашни условия за период от 28 дни от датата на потвърдителното лабораторно изследване. В периода на задължителната изолация в домашни условия те са длъжни да не напускат домовете си или мястото, в което са посочили, че ще пребивават. Това се казва в заповед на ректора проф. Анастас Герджиков, публикувана на сайта на Алма матер.

Изолацията домашни условия се преустановява след изтичане на 28-дневната задължителна изолация и при получаване на един отрицателен резултат от PCR тест.

Откриването на академичната година ще се проведе присъствено само за студентите от първи курс на 1 октомври от 10 часа в Университетската ботаническа градина в София. Срещите със студентите от първи курс по звена да се организират присъствено или онлайн по решение на ръководителя на звеното, пише още в заповедта на ректора.

До 31 декември се забранява достъпът на външни посетители до учебните сгради на Софийския университет. Препоръчва се комуникацията със служителите да се осъществява по телефон и/или електронна поща.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Отстранени по различни причини съдебни заседатели провалят дела и ги връщат в изходна позиция. Това от своя страна налага повтаряне на проведени вече процесуални действия - разпити на свидетели, приемане на експертизи и др. Резултатът е влачене с години на делата, а през изтеклото време вече далите обяснения пред магистратите често "забравят"

От присъда затвор доживот е на път да се измъкне доайенът сред наркотрафикантите Огнян Атанасов, който международните ченгета определят като Балканския или Петричкия Ескобар. Най-тежкото наказание е дадено от Апелативния съд в Солун на 57-годишния мафиот от село Тополница. Освен тази присъда Ескобара има още две за трафик на дрога

Тежка промоция за пловдивската си резиденция е обявил Цар Киро, показа проверка на "България Днес". Самозваният ромски монарх е извадил за продан притежаваната от него седеметажна сграда в центъра на града, става ясно от сайт за имоти. Обявената цена е 2 млн. лева. Макар и висока, сумата на практика е солидно намалена