Преизчислението на пенсиите ще струва между 1,2 и 3,8 млрд. лева (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9032757 www.24chasa.bg
Деница Сачева СНИМКА: Архив

До края на септември ще има решение за размера на пенсиите от следващата година - дали ще продължи плащането на отпуснатите антикризисно от август 50 лв. добавка към месечните суми на възрастните, или ще има преизчисление. Това каза в петък социалната министърка Деница Сачева. Работи се по варианти за преизчисляване на пенсиите, отпуснати преди 2015 г., за преизчисляване на всички пенсии или само на най-ниските, обясни Сачева. По нейно мнение трябвало да се преизчислят всички пенсии.

Вариантът за преизчисляване на пенсиите, отпуснати до 2015 г., би струвал на държавата 1,2-1,5 млрд. лв. и ще се отнася за милион - милион и сто хиляди души. Разчетите по всички варианти са от 1,2 до 3,8 млрд. лв. на година, каза социалният министър.

От КНСБ излязоха с позиция, че е недопустимо правителството да обявява намерения и варианти, които не са били обсъдени със социалните партньори. Синдикатът припомни виждането си, че единственият правилен и справедлив подход за повишаване размера на пенсиите е чрез увеличаване на коефициента на всяка година осигурителен стаж. Готови са с предложенията си за следващата година - повишени приходи от вноски, минималната пенсия да е 45% от минималната заплата, по-висок таван и др. Те са против преизчисление на старите пенсии. “Този подход руши основни принципи на осигуряването, тъй като разкъсва връзката между принос и права и насилва солидарността под предлог за увеличение на най-ниските пенсии”, пишат от КНСБ.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Отстранени по различни причини съдебни заседатели провалят дела и ги връщат в изходна позиция. Това от своя страна налага повтаряне на проведени вече процесуални действия - разпити на свидетели, приемане на експертизи и др. Резултатът е влачене с години на делата, а през изтеклото време вече далите обяснения пред магистратите често "забравят"

От присъда затвор доживот е на път да се измъкне доайенът сред наркотрафикантите Огнян Атанасов, който международните ченгета определят като Балканския или Петричкия Ескобар. Най-тежкото наказание е дадено от Апелативния съд в Солун на 57-годишния мафиот от село Тополница. Освен тази присъда Ескобара има още две за трафик на дрога

Тежка промоция за пловдивската си резиденция е обявил Цар Киро, показа проверка на "България Днес". Самозваният ромски монарх е извадил за продан притежаваната от него седеметажна сграда в центъра на града, става ясно от сайт за имоти. Обявената цена е 2 млн. лева. Макар и висока, сумата на практика е солидно намалена