Спортът в училище на открито, в лошо време - в салона по една паралелка

https://www.24chasa.bg/novini/article/9032789 www.24chasa.bg
Децата ще спортуват на двора, докато времето го позволява.

Заниманията може да бъдат изнесени в парка, на стадиона или на екопътека

Учителите по физическо възпитание и спорт през тази учебна година са изправени пред голямата и нелека задача да осигурят едновременно и паралелно условия за опазване на здравето на децата в условията на COVID-19 и непрекъснатост на обучението по различните видове спорт и спортни дейности.

От особена важност в изпълнението на тази нелека задача е те да прилагат по най-добър начин многообразието от средствата и методите на възпитанието и обучението по спорт, както и по-смело да използват различни иновативни педагогически подходи и добри практики в това отношение.

Това каза за “24 часа” Любка Алипиева, експерт по физическо възпитание и спорт в Министерството на образованието и науката.

Организирането и провеждането на часовете ще се реализират при спазването на общите (задължителни) и препоръчителни (приложими частично и/или само в отделни училища) мерки и правила на обучение в условията на COVID-19.

Часовете ще се провеждат максимално на открито, когато метеорологичната обстановка позволява това. Използването на откритите спортни площадки и фитнес сектори в училищата ще се осъществява поотделно за паралелките, когато има съвпадение на часовете в училището.

Редът и условията за осъществяването на обучението в конкретния час ще се определят от учителя

при максимално

спазване на

физическа

дистанция

между учениците и на правилата за физическо натоварване и възстановяване на функционалните възможности на ученика.

Физкултурните салони ще се използват препоръчително само в месеците, когато не е възможно провеждането на часовете на открито. В други подходящи помещения в училището, в които се провеждат часове по физическо възпитание и спорт като

секторите за

фитнес и танци,

също ще се

използват,

когато не е възможно провеждането на часовете на открито. При невъзможност поради спецификата на сезона във физкултурния салон ще се провеждат часовете само на една паралелка.

Учителите може да провеждат часовете по физическо и извън училището, когато това е удобно, по-безопасно, не е свързано с риск и много време за придвижване на учениците. Подходящи места могат да бъдат например затревени площи, паркове, екопътеки, стадиони.

Заради въведените мерки и епидемиологичната обстановка ще се наложи и ограничаване на отдаването на училищната спортна база под наем, чрез което се цели да се ограничи достъпът на външни за училището хора, обясниха още от Министерството на образованието и науката.

При планирането на учебните дейности в тези условия ще е необходимо учителите да се съобразяват с етапите на двигателното обучение (начално разучаване, затвърдяване и усъвършенстване на двигателната задача), с възможностите на учениците, с наличната или предвидената за ползване материална база, със специфичните и характерните за региона климатични условия при спазването на задължителните и препоръчителните мерки в условията на COVID-19, обясни Любка Алипиева.

Очакваните резултати от обучението ще се оценяват по критерии, определени в началото на учебната година от учителя по физическо възпитание и спорт.

Практическите

изпитвания

може да се

организират

индивидуално

или групово

Устните изпитвания са индивидуални - ученикът дава устни решения и отговори на индивидуално поставени въпроси или задачи.

Състоянието на физическата дееспособност се оценява чрез система за контрол и оценка на физическата дееспособност на учениците.

При заниманията по интереси, свързани с колективни спортове, се прилагат актуалните здравни регулации на Министерството на здравеопазването, категорични са от МОН.

 

Плуването

може да е в

блок от 2 часа

Чрез въведените нови образователни политики по учебния предмет (новите учебни програми) в условия на COVID-19 е предоставена възможност да се организира и осъществява обучение задължително по:

- лека атлетика,

- гимнастика,

- спортни игри (баскетбол, волейбол, футбол и хандбал)

и избираемо по:

- плуване и водни спортове,

- туризъм,

- ориентиране и зимни спортове, от групата на ракетните спортове -

- тенис,

-  бадминтон,

- тенис на корт,

- фитнес и бойни спортове.

Обучението по плуване и водни спортове и по туризъм, ориентиране и зимни спортове може да се реализира като блок от два учебни часа.

Физическото възпитание и спорт в системата на предучилищното и училищното образование има своите постоянни и важни задачи:

- да включи и приобщи всяко дете;

- да му даде възможност да придобие набор от знания и умения по различни видове спорт;

- да го възпитава и подкрепя да води здравословен начин на живот.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Най-сексапилната италианска тенисистка Камила Джорджи стана тотална блондинка. Миньончето изглежда великолепно с новата прическа. До момента тя боядисваше косата с руси кичури, но е решила изцяло да смени своя външен вид. Хубавицата се надява да хване окото на някой нов кавалер, след като от доста време е без сериозно гадже

Любослав Пенев, Стойчо Младенов, Златомир Загорчич или Миодраг Йешич? На "Армията" отново се търси треньор, който да върне европейската слава на големия ЦСКА и да се бори с "Лудогорец" за шампионската титла. "Нужен ни е човек, който е израснал в ЦСКА и е наясно с морала, изискванията и традициите на клуба - коментира пред "България Днес"

Фаворитът за нов треньор на "Левски" Славиша Стоянович ще заложи на предимно български екип. За разлика от предишния му престой на "Герена", сега той ще заложи на родни помощници. По всяка вероятност в щаба му ще има само един чужденец, който ще дойде с него. Това със сигурност няма да е дясната му ръка в отборите