Китайската армия е ключова сила за защита на световния мир

https://www.24chasa.bg/novini/article/9033506 www.24chasa.bg
СНИМКА: Радио Китай

Днес китайското правителство публикува бяла книга, в която се прави цялостен преглед на 30-годишното участие на китайски военнослужещи в мироопазващите операции на ООН, разяснява се тяхната мисията, политиката и резултати. В книгата са систематизирани подробни данни и многобройни примери, показващи, че китайската армия е ключова сила в защита на световния мир и стабилност и по този начин се противопоставя ефективно на тезата за „китайската военна заплаха“, която тиражират редица американски политици, предава радио Китай.

Като една от страните-основатели на ООН, Китай винаги е поддържал твърдо съществуващата международна система и изпълнява международните си отговорности. Бялата книга, озаглавена „Участието на китайската армия в мироопазващи операции на ООН в продължение на 30 години“, обобщава практиката на Китай в тази сфера от 1990 г. насам. В нея се посочва, че китайските военни насърчават мирното разрешаване на спорове, поддържането на регионалната сигурност и стабилност и дават значим принос за икономическото и социалното развитие на страните, в които са изпратени.

Някои американски политици като държавният секретар Майк Помпео, не само се отклоняват от собствените си международни задължения, но и отправят клевети към Китай за разширяване на своите сили чрез участието си в мироопазващи операции и за увеличаване на военното му присъствие в чужбина от идеологически предразсъдъци. В същото време САЩ не само разполагат военни сили в Азиатско-тихоокеанския регион, но и провокират напрежение и идеологическа конфронтация и се опитват да започнат нова „Студена война“ в опит да върнат света обратно в състояние на хаос и разделение.

Тази година се навършват 75 години от края на Световната антифашистка война, както и 75 години от създаването на международна система, чийто център е ООН. Както посочва бялата книга, обръщайки се назад към историята, хората трябва да знаят, че мирът е спечелен трудно, но е още по-трудно той да бъде запазен. Без значение как се променя международната обстановка, Китай ще се придържа към пътя на мирното развитие, ще подкрепя мироопазващите операции на ООН както винаги, ще защитава категорично мултилатерализма, ще насърчава изграждането на общност на споделена съдба и ще продължи да бъде стабилизиращ фактор за световния мир и развитие. Така че лъжите „китайска военна заплаха“ ще бъдат опровергани.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Отстранени по различни причини съдебни заседатели провалят дела и ги връщат в изходна позиция. Това от своя страна налага повтаряне на проведени вече процесуални действия - разпити на свидетели, приемане на експертизи и др. Резултатът е влачене с години на делата, а през изтеклото време вече далите обяснения пред магистратите често "забравят"

От присъда затвор доживот е на път да се измъкне доайенът сред наркотрафикантите Огнян Атанасов, който международните ченгета определят като Балканския или Петричкия Ескобар. Най-тежкото наказание е дадено от Апелативния съд в Солун на 57-годишния мафиот от село Тополница. Освен тази присъда Ескобара има още две за трафик на дрога

Тежка промоция за пловдивската си резиденция е обявил Цар Киро, показа проверка на "България Днес". Самозваният ромски монарх е извадил за продан притежаваната от него седеметажна сграда в центъра на града, става ясно от сайт за имоти. Обявената цена е 2 млн. лева. Макар и висока, сумата на практика е солидно намалена