Прокурор: Ще има осъдителни присъди по делото "Сарафово"

https://www.24chasa.bg/novini/article/9033651 www.24chasa.bg
Калина Чапкънова Кадър: Нова тв

8 години след атентата на летище „Сарафово” делото е към своя край. Присъдата трябва да стане ясна в понеделник. Говорителят на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет Калина Чапкънова прогнозира пред Нова тв, че осъдителна присъда ще има.

„С оглед тежестта на обвиненията, мисля, че най-справедливото наказание е това, което предложи прокуратурата, а именно доживотен затвор без право на замяна. Дали присъдата ще бъде протестирана или обжалвана, такава възможност има, тъй като присъдата е първоинстанционна. В случай, е съдът приеме, че лицата за извършили деянието, за което са обвинени, и постанови осъдителна присъда, но не възприеме тезата на прокуратурата за наказанията, за прокуратурата е на лице възможност да протестира. Аз чух изявление от страна на защитниците на двамата подсъдими, което ме кара да мисля, че тя ще бъде обжалвана".

Калина Чапкънова беше наблюдаващ прокурор по делото за атентата в Сарафово до внасянето на обвинителния акт в съда и началото на досъдебната фаза на процеса.

„Към момента, в който беше внесен обвинителния акт, тези доказателства бяха достатъчни да бъде обоснована обвинителната теза и да бъде защитена от съда. Лично следя делото в медиите и чрез комуникация с колеги. Смятам, че тезата по никакъв начин не е разколебана”, заяви тя.

Чапкънова коментира и общото събрание на Прокуратурата, поводът му е избор на член на ВСС от прокурорската колегия. Тя разкри, че следват две последователни събрания.

„Кандидатът е един единствен, но процедурата е демократична. Всеки колега може да предложи свой колега, в случай, че е на лице съгласие от лицето. Мисля, че не бива да пренебрегваме, че настоящият Висш съдебен съвет вече е изчерпал три от петгодишния си мандат. Лицето, което ще бъде избрано, няма как да разгърне цяла нова концепция”, обясни тя.