Началниците на отбраната от НАТО обсъдиха международната сигурност

https://www.24chasa.bg/novini/article/9034371 www.24chasa.bg
Емил Ефтимов СНИМКА: Архив

Началниците на отбраната на страните-членки на НАТО са обсъдили предизвикателствата пред международната сигурност на конференция на Военния комитет, съобщи пресцентърът на Министерството на отбраната /МО/.

От там уточняват, че поради усложнената епидемична обстановка с COVID - 19 събитието се е състояло във формат на видеоконференция.

В свое изказване в рамките на конференцията началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов е потвърдил изпълнението на ангажиментите на Въоръжените сили на Република България по участието в операциите и мисиите на НАТО в Афганистан, Ирак, Косово и Средиземно море.

Във връзка със започналата трансформация на мисията в Афганистан е било посочено адаптирането на българското участие в нея. Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов е отбелязал и увеличаването на ангажимента на страната ни по отношение на операцията в Косово и е подчертал значението, което имат за България сигурността и стабилността в Черноморския регион и Западните Балкани, посочват от МО.

Адмирал Ефтимов е поставил акцент върху готовността на страната ни да бъде домакин на Регионалната координационна функция на НАТО за Черно море, която да се изпълнява от националния ни военноморски координационен център, се посочва в съобщението.

В рамките на конференцията са били обсъдени както операциите, мисиите и оперативните дейностите на Алианса, така и ролята на организацията в борбата с тероризма. Началниците на отбраната са одобрили основните елементи от съгласуването на дейностите по Концепцията на НАТО за възпиране и отбрана в Евроатлантическата зона, информира МО.

В рамките на конференцията са били дискутирани и напредъкът в разработването на ключовата концепция на НАТО за бойните действия, както и поуките от практиката за ролята на организацията в противодействието на COVID-19, се посочва в съобщението.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Това са първите снимки на снежния леопард Никс, който пристигна на 20 октомври тази година в Софийския зоопарк от зоопарка в Ихлава, Чешка република. Той е настанен в сектор Хищници в зала "Големи котки, терариум и аквариум" и засега се адаптира на спокойствие във вътрешните помещения, определени за него

Гунди се блъска в москвич на Цариградско шосе и по чудо отървава боя! Неразказваната досега култова история е от края на 60-те години. По това време Георги Аспарухов е близък с нападателя на ЦСКА Петър Жеков, с когото са съотборници в националния отбор. Двамата живеят в съседни квартали - Гунди е в "Редута", а Жеката е в близост до хотел "Плиска"

Звездата на "Манчестър Юнайтед" Аарън Уан-Бисака се забърка в грандиозен скандал. Той бе зарязан от дългогодишната си приятелка Риана Бентли, след като наяве изскочиха негови изневери. Последната му любовница се оказа моделката Марлисия Ортис. Американката обяви в онлайн интервю, че е спала с него. Мадамата