Процедурата позволява на Тръмп да назначи нов съдия във Върховния съд на САЩ

https://www.24chasa.bg/novini/article/9034418 www.24chasa.bg
Доналд Тръмп СНИМКА: Ройтерс

Смъртта на съдийката от върховния съд на САЩ Рут Гинсбърг оставя във висшата съдебна инстанция вакантно място, което президентът републиканец Доналд Тръмп и крехкото републиканско мнозинство в Сената могат бързо да запълнят, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. 

Ако бъде назначен приемник на Гинсбърг, това почти сигурно ще наклони съда още по-надясно, в който вече има консервативно мнозинство от 5 на 4 гласа.

Тъй като до изборите има 45 дни, Тръмп все още разполага с предостатъчно време да назначи върховен съдия, правомощие, с което разполага за времето на целия си мандат, изтичащ на 20 януари 2021 г.

След като Тръмп определи съдия, юридическата комисия на Сената проучва номинирания и провежда изслушвания, по време на които номинираният говори пред сенаторите, отговаря на въпроси за квалификацията си, за професионални действия, които е предприемал дотогава, и за становището си по горещи социални и политически въпроси, като например абортите.

След това номинацията се внася за разглеждане от целия състав на Сената, където обикновено мнозинство от 100 сенатори трябва да гласува за одобрението му. Понастоящем републиканците имат мнозинство от 53 гласа в Сената, срещу 47 за демократите.

В исторически план обикновено са нужни около 70 дни за придвижване на процеса от номинация до окончателно гласуване в Сената.

Времето от номинирането на самата Гинсбърг до утвърждаването й обаче, е било само 42 дни.

Ако републиканците загубят мнозинството си на изборите на 3 ноември, те ще трябва да утвърдят номинацията на новия върховен съдия до 3 януари, когато приключва настоящата сесия на Сената.

Лидерът на мнозинството в Сената Мич Макконъл каза вчера, че Сенатът ще гласува за номинирания от Тръмп кандидат за мястото на Гинсбърг.

Когато консервативният върховен съдия Антонин Скалия почина през февруари 2016 г., Макконъл отказа да позволи на Сената да разгледа кандидатурата, посочена от президента демократ Барак Обама, като каза, че номинация за върховния съд не трябва да се предлага в изборна година, припомня агенцията.

Тогава с ход, който до голяма степен беше възприет като целящ да мобилизира поддръжниците си преди изборите през 2016 г., Тръмп разпространи списък с имена, от които би могъл да избере потенциален кандидат за попълване на състава на Върховния съд. На 9 септември 2016 г. той огласи нов списък от 20 имена, отново воден от желание да подсили базата си сред консервативните гласоподаватели. Така с двата списъка, обявени от Тръмп, имената на евентуалните кандидати станаха общо 44. Смята се, че най-големи шансове има Ейми Кони Барет - съдийка от 7-ми окръжен апелативен съд в Чикаго. Нейните силните консервативни религиозни възгледи накараха групите в подкрепа на абортите да заявят, че ако бъде утвърдена от контролирания от републиканците Сенат, Барет вероятно ще гласува за отмяна на знаковото решение от 1973 г. по делото Роу срещу Уейд, с което абортите бяха легализирани на цялата територия на САЩ.

Новият списък на Тръмп включваше сенаторите републиканци Тед Круз от Тексас и Том Котън от Арканзас, а също Ноел Франсиско, който доскоро беше представител на изпълнителната власт във Върховния съд и Пол Клемънт, който е представлявал изпълнителната власт във Върховния съд по времето на президента Джордж У. Буш.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Кафява мечка и нейните мечета, заснети в Централна Стара планина, показаха във видео от Дирекция "Национален парк Централен Балкан". Любопитното видео е озаглавено "Да живееш на високо" и проследява разходката на мечките из планината, като малките уверено се катерят по скалите и подскачат около едрия хищник

Треньор №1 на ХХ век на България Димитър Пенев представи биографичната си книга "Стратега" в Плевен. Човекът, извел националния ни отбор до четвъртото място на световното първенство в САЩ през 1994 година, беше уважен от кмета на града Георг Спартански и някои от легендарните спортисти на града - футболистът Пламен Гетов и баскетболистът Цветан

Жан-Клод Ван Дам е герой не само в екшън филмите, но и в живота. Холивудската звезда го доказа с последната си постъпка - успя да убеди институциите в България и Норвегия да спасят живота на 3-месечната Рая. Кученцето беше заплашено от евтаназия, защото се оказа, че е пристигнало в скандинавската страна с фалшив паспорт