Пендаровски призовал вселенския патриарх да признае Македонската православна църква

https://www.24chasa.bg/novini/article/9036614 www.24chasa.bg
Стево Пендаровски СНИМКА: Фейсбук

Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски е призовал вселенския патриарх Вартоломей да използва "апелационното си право" за признаване на Македонската православна църква, предаде агенция Бета.

"Бих искал да отправя искане към Ваше светейшество да уважи искането на нашата църква и да употреби своето апелационно право, за да могат нашите граждани с православно вероизповедание да се изравнят с всички останали православни християни в света", се казва в писмо на Пендаровски до вселенския патриарх, изпратено по повод началото на новата църковна година на 1 септември. Това предаде БТА.

Наред с поздравите към Вселенския патриарх за новата църковна година Пендаровски изтъква, че Вселенската патриаршия е пример как могат да се опазват ценностите и същевременно да се решават текущите предизвикателства.

"Обръщам се към вас в името на голяма част от моите съграждани, които се идентифицират като православни християни и чието единствено желание и потребност е да бъдат със своите ближни и да тръгнат към общо бъдеще, съвместно съществуване и истинска свобода", заяви президентът на Северна Македония в писмото до патриарх Вартоломей.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Отстранени по различни причини съдебни заседатели провалят дела и ги връщат в изходна позиция. Това от своя страна налага повтаряне на проведени вече процесуални действия - разпити на свидетели, приемане на експертизи и др. Резултатът е влачене с години на делата, а през изтеклото време вече далите обяснения пред магистратите често "забравят"

От присъда затвор доживот е на път да се измъкне доайенът сред наркотрафикантите Огнян Атанасов, който международните ченгета определят като Балканския или Петричкия Ескобар. Най-тежкото наказание е дадено от Апелативния съд в Солун на 57-годишния мафиот от село Тополница. Освен тази присъда Ескобара има още две за трафик на дрога

Тежка промоция за пловдивската си резиденция е обявил Цар Киро, показа проверка на "България Днес". Самозваният ромски монарх е извадил за продан притежаваната от него седеметажна сграда в центъра на града, става ясно от сайт за имоти. Обявената цена е 2 млн. лева. Макар и висока, сумата на практика е солидно намалена