Мерал Акшенер бе преизбрана за лидер на Добрата партия в Турция

https://www.24chasa.bg/novini/article/9036684 www.24chasa.bg
Националистката Мерал Акшенер СНИМКА: туитър/meral_aksener

Мерал Акшенер, единствената жена-лидер на политическа партия в Турция, отново бе избрана за председател на опозиционната Добра партия.

Това стана на Втория редовен конгрес на партията, който се състоя днес в Анкара. Заради епидемиологичните мерки срещу COVID-19 конгресът се състоя на открито и без гости.

Акшенер бе единственият кандидат за председател и бе избрана с мнозинство от 1289 гласа от регистрираните общо 1379 делегати, предаде БТА.

В словото си след избирането й г-жа Акшенер посочи, че основната задача, залегнала в програмата на Добрата партия, е промяна на съществуващата система (има предвид президентската - б.авт.) и връщането към парламентарната система.

Подчертавайки, че целта на Добрата партия е да бъде управляваща, тя заяви: "Нека никой да не си прави илюзии, обявявам най-отговорно от тази трибуна, че първата задача на Добрата партия, когато дойдем на власт, ще е да променим тази система, която дърпа страната ни към пропаст, обрича народа ни на бедност. Нека никой да не се съмнява, няма да има връщане назад. Въпреки спънките, въпреки капаните, въпреки клеветническите кампании срещу нас."

Акшенер критикува политиката във вътрешен и във външен план на управляващата Партия на справедливостта и размитието (ПСР) на президента Ердоган, като ги обвини в лошо ръководство на страната и провал на външната политика.

Лидерката на Добрата партия посочи още, че ще постигнат промяната чрез избори.

Добрата партия бе основана преди три години по инициатива на Мерал Акшенер като опозиция на националистическата Партия на националистическото действие, която е коалиционен партньор на ПСР на Ердоган.

Влиятелно име в турската политика - първата жена-министър на вътрешните работи, няколко мандата зам.-председател на парламента, Мерал Акшенер си спечели името на жената-политик, която може да свали Ердоган от власт.

Неотдавна на журналистически въпрос дали би се кандидатирала за президент на изборите през 2023 г., Акшенер отговори: "Разбира се, че бих искала, като всеки политик. Вярвам, че мога да свърша добра работа. Но няма да си играя с бъдещето на Турция само за да стана президент".

Добрата партия е в състава на коалиция с основната опозиционна Народнорепбликанска партия и ислямистката Партия на щастието, която на местните избори спечели мегаполиса Истанбул и други големи метрополии от управляващата ПСР, с неофициалната подкрепа на прокюрдската Демократична партия на народите.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Отстранени по различни причини съдебни заседатели провалят дела и ги връщат в изходна позиция. Това от своя страна налага повтаряне на проведени вече процесуални действия - разпити на свидетели, приемане на експертизи и др. Резултатът е влачене с години на делата, а през изтеклото време вече далите обяснения пред магистратите често "забравят"

От присъда затвор доживот е на път да се измъкне доайенът сред наркотрафикантите Огнян Атанасов, който международните ченгета определят като Балканския или Петричкия Ескобар. Най-тежкото наказание е дадено от Апелативния съд в Солун на 57-годишния мафиот от село Тополница. Освен тази присъда Ескобара има още две за трафик на дрога

Тежка промоция за пловдивската си резиденция е обявил Цар Киро, показа проверка на "България Днес". Самозваният ромски монарх е извадил за продан притежаваната от него седеметажна сграда в центъра на града, става ясно от сайт за имоти. Обявената цена е 2 млн. лева. Макар и висока, сумата на практика е солидно намалена