Смъртта на съдийката Рут Гинсбърг заформя политическа буря в САЩ

https://www.24chasa.bg/novini/article/9036737 www.24chasa.bg
Иконата на американската левица почина от рак след 27 години служба като върховен съдия. СНИМКА: РОЙТЕРС

Демократите загубиха основната си опора във Върховния съд, след като съдията Рут Гинсбърг почина в дома си във Вашингтон на 87-годишна възраст, жертва на рак на панкреаса.

Известна феминистка, Гинсбърг бе втората жена - съдия във Върховния съд, и най-възрастният член на институцията. Тя защитаваше равенството между половете със зъби и нокти. Когато Доналд Тръмп дойде на власт, Гинсбърг се превърна в най-голямата пречка пред плановете му да ограничи права като аборта. “Най-горещото ми желание е да не бъда сменена, докато не бъде избран нов президент”, били едни от последните ѝ думи, съобщи нейната внучка пред “Политико”.

Стотици опечалени американци се събраха пред Върховния съд на САЩ на бдение със свещи, за да отдадат почит на Рут Гинсбърг. Хората аплодираха около минута делото на Гинсбърг, превърнала се в икона на американската левица.

“Независимо дали сте съгласни с нея, или не, тя беше удивителна жена, която водеше невероятен живот”, заяви Доналд Тръмп. Конкурентът му за президентския пост Джо Байдън бе дълбоко покрусен. “Тя изповядваше най-високите американски идеали, справедливост, равенство и равнопоставеност пред закона. Рут Бадер Гинсбърг представляваше всички нас. Както казах, тя беше много обичана фигура”, посочи Байдън.

Наред с многобройните отзиви и ласкави думи за авторитетната съдийка, превърнала се в един от стълбовете на либералното и прогресивното мислене в най-висшата съдебна инстанция на САЩ, веднага се заговори и за предстоящата люта битка в Сената относно евентуалния неин заместник.

След смъртта ѝ 9-членният Върховен съд сега се състои от осем съдии - трима либерали и петима консерватори. Ако Тръмп успее да назначи още един консерватор, това в крайна сметка ще наклони везните надясно в продължение на десетилетия. Магистратите се назначават от президента и след това трябва да бъдат потвърдени от Сената, където републиканците имат мнозинство.

Демократът Джо Байдън побърза да заяви, че кандидатът за овакантеното място трябва да бъде номиниран от победителя в изборите.

Президентът Доналд Тръмп не закъсня и обяви, че ще номинира кандидат още тази седмица и той ще бъде жена. “Мисля, че трябва да бъде жена, защото на мен наистина жените ми се нравят повече от мъжете”, каза Тръмп.

В памет на съдийката ветеранка ще бъде издигната нейна статуя в родния ѝ Бруклин в Ню Йорк. 

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Това са първите снимки на снежния леопард Никс, който пристигна на 20 октомври тази година в Софийския зоопарк от зоопарка в Ихлава, Чешка република. Той е настанен в сектор Хищници в зала "Големи котки, терариум и аквариум" и засега се адаптира на спокойствие във вътрешните помещения, определени за него

Гунди се блъска в москвич на Цариградско шосе и по чудо отървава боя! Неразказваната досега култова история е от края на 60-те години. По това време Георги Аспарухов е близък с нападателя на ЦСКА Петър Жеков, с когото са съотборници в националния отбор. Двамата живеят в съседни квартали - Гунди е в "Редута", а Жеката е в близост до хотел "Плиска"

Звездата на "Манчестър Юнайтед" Аарън Уан-Бисака се забърка в грандиозен скандал. Той бе зарязан от дългогодишната си приятелка Риана Бентли, след като наяве изскочиха негови изневери. Последната му любовница се оказа моделката Марлисия Ортис. Американката обяви в онлайн интервю, че е спала с него. Мадамата