Майките на Мая Манолова и “патриотична” членка на ЦИК в мотивите на БСП и ДПС да искат оставка на Караянчева

https://www.24chasa.bg/novini/article/9036786 www.24chasa.bg
Цвета Караянчева обяснява действията си при окупацията на майките пред депутатите.

80 подписа трябват, за да се обсъжда в пленарната зала, но опозицията не събира достатъчно за отстраняването ѝ

Съвместен опит за сваляне на Цвета Караянчева от председателското място в парламента подготвят БСП и ДПС.

В момента двете партии пишат отделни мотиви за оставката, но на финала ще се координират и заедно ще внесат искането.

80 подписа са нужни, за да се задвижи процедурата за отстраняването на Караянчева според правилника на парламента.

БСП ще изгради мотивите си около скандала с майките от “Системата ни убива” на входа на Народното събрание миналата сряда. Тогава майки на деца с увреждания и Никола Вапцаров влязоха в сградата. След като на дете с увреждания беше отказан достъп до тоалетната, те заявиха, че няма да напуснат парламента, докато премиерът не подаде оставка. Към тях се присъедини и Мая Манолова. А финално НСО изнесе протестиращите на ръце извън сградата.

Караянчева не изпълнява задълженията си на председател на парламента да осигури достъп на гражданите до сградата, твърдят червените. Подробни техни мотиви трябва да бъдат обсъдени още тази седмица.

ДПС пък мотивира искането си за оставка на Караянчева с това, че “волно или неволно” тя не допуска до пленарната зала разглеждането на сигнал от гражданин за несъвместимост на един от членовете на ЦИК. Сигналът бил внасян два пъти в рамките на година, а Караянчева го препращала към комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика, която пък, от своя страна писала до КПКОНПИ. Комисията на Сотир Цацаров обаче не проверява несъвместимост, а само конфликт на интереси и затова връщала отговор, че такъв няма, разказаха източници на “24 часа”.

Според ДПС обаче сигналът трябва да се разгледа в пленарната зала. Движението пратило няколко писма до Караянчева с това настояване, но тя отговаряла, че е препратила сигнала към когото трябва и затова дебат, и до момента не се е състоял.

Атаката на движението е заради доц. Таня Йосифова, която е в ЦИК след номинация от НФСБ. Законът не ограничава членовете на ЦИК да преподават, проблемът бил, че е ръководител на катедра “Частноправни науки” към Юридическия факултет на УНСС, което вече е втора работа за Йосифова, а членовете на ЦИК нямат право на такава.

Изострените отношения на ДПС и ГЕРБ в Кърджали също бяха споменавани като причина за атаката на движението срещу Караянчева. Проверка на “24 часа” обаче показа, че ходът на централата е изненадал местната структура на ДПС. Причината - през последните месеци не е имало действия на ГЕРБ в Кърджалийско, които да покачат градуса на напрежението. Отношенията между двете партийни централи в района могат да се определят като хладни и дистанцирани. През последния мандат не се е стигало до остро противопоставяне между двете партии. Сериозна ескалация на напрежение липсваше дори по време на предизборната кампания за последния местен вот, въпреки че изборите за кметове и общински съветници в района предизвикват най-големи страсти.

След като двете политически сили изработят мотивите си, работни групи ще ги обсъдят. Досега разговорите са водени само на ниво ръководство и без конкретика.

Искането за оставка на Караянчева обаче няма шанс да мине през пленарната зала, сочат сметките. БСП има 78 депутати, а ДПС - 25, което прави сигурни 103 гласа. От опозицията не очакват подкрепа от “Воля”, нито от независимите. А за да мине предложението, са нужни 121 депутати, които да го подкрепят. ГЕРБ този път са сигурни, че няма да има доброволна оставка, какъвто бе случаят с Димитър Главчев.

В новата история на Народното събрание само един председател е бил отстраняван предсрочно с гласуване и това е проф. Огнян Герджиков през 2005 г. Останалите са си тръгвали доброволно.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Отстранени по различни причини съдебни заседатели провалят дела и ги връщат в изходна позиция. Това от своя страна налага повтаряне на проведени вече процесуални действия - разпити на свидетели, приемане на експертизи и др. Резултатът е влачене с години на делата, а през изтеклото време вече далите обяснения пред магистратите често "забравят"

От присъда затвор доживот е на път да се измъкне доайенът сред наркотрафикантите Огнян Атанасов, който международните ченгета определят като Балканския или Петричкия Ескобар. Най-тежкото наказание е дадено от Апелативния съд в Солун на 57-годишния мафиот от село Тополница. Освен тази присъда Ескобара има още две за трафик на дрога

Тежка промоция за пловдивската си резиденция е обявил Цар Киро, показа проверка на "България Днес". Самозваният ромски монарх е извадил за продан притежаваната от него седеметажна сграда в центъра на града, става ясно от сайт за имоти. Обявената цена е 2 млн. лева. Макар и висока, сумата на практика е солидно намалена