Силите за сигурност стреляли предупредително на демонстрация срещу Лукашенко

https://www.24chasa.bg/novini/article/9036790 www.24chasa.bg
Факсимиле на news.tut.by

Силите за сигурност в Брест са взели решение да стрелят предупредително във въздуха по време на демонстрация срещу президента Александър Лукашенко, потвърди пред ТАСС говорителката на беларуското министерство на вътрешните работи Олга Чемоданова. Тя предположи, че един от служителите е стрелял във въздуха с цел сдържане на напора на протестиращите. Преди това видеозапис с момента на изстрела разпространи порталът tut.by.

Същият портал съобщи, че силите за сигурност са използвали спрей със сълзотворен газ срещу протестиращите в Брест.

Очевидци заявяват, че по време на протестните акции в града са задържани десетина души. В този град на 13 септември беше използвано водно оръдие за първи път от началото протестите срещу резултатите от президентските избори в Беларус.

В столицата Минск участниците в опозиционния Марш на солидарността не успяха да преминат покрай резиденцията на Лукашенко заради прегражденията на силите на реда и бяха принудени да направят кръг около центъра на града, съобщи кореспондент на ТАСС.

Колоната от няколко десетки хиляди души се опита по различни пътища да достигне проспект "Независимост", където се проведоха масовите протестни акции през първите дни след президентските избори. Достъпът до тази централна улица в Минск обаче беше преграден от многобройни служители на силите на реда ОМОН.
Беларуски правозащитници съобщават за над 20 задържани в Минск и още толкова в други градове в страната.

Още от сутринта силите за сигурност в Минск се опитаха да попречат на хората да се съберат, като задържаха някои от тях на произволен принцип. В града по нареждане на държавните власти е намалена скоростта на мобилния интернет, уточнява ТАСС. В центъра са затворени някои станции на метрото и са поставени под засилена охрана почти всички важни обекти в града, затворени са части от магистралите.

Униформени мъже с маскирани лица арестуват мирно демонстриращи и ги натъпкват в затворнически автомобили, съобщи ДПА. Милиция охранява и резиденцията на Лукашенко, където 66-годишният президент на два пъти се появи въоръжен с автомат калашников, за да попречи да бъде щурмувана сградата.

Руската полиция е задържала около 10 души до посолството на Беларус в Москва, където се събраха несъгласни с резултатите от президентските избори в страната, предаде ТАСС.

Срещу дипломатическата мисия на Беларус в Москва има стотина протестиращи. Полицията задържа няколко участници в акцията, но някои след това бяха освободени, след проверка на документите.
Сред задържаните беше и беларуската певица Анжелика Агурбаш, но бързо я освободиха.

Протестиращи се събират пред посолството на Беларус всеки ден от 9 август насам, отбелязва БТА.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Отстранени по различни причини съдебни заседатели провалят дела и ги връщат в изходна позиция. Това от своя страна налага повтаряне на проведени вече процесуални действия - разпити на свидетели, приемане на експертизи и др. Резултатът е влачене с години на делата, а през изтеклото време вече далите обяснения пред магистратите често "забравят"

От присъда затвор доживот е на път да се измъкне доайенът сред наркотрафикантите Огнян Атанасов, който международните ченгета определят като Балканския или Петричкия Ескобар. Най-тежкото наказание е дадено от Апелативния съд в Солун на 57-годишния мафиот от село Тополница. Освен тази присъда Ескобара има още две за трафик на дрога

Тежка промоция за пловдивската си резиденция е обявил Цар Киро, показа проверка на "България Днес". Самозваният ромски монарх е извадил за продан притежаваната от него седеметажна сграда в центъра на града, става ясно от сайт за имоти. Обявената цена е 2 млн. лева. Макар и висока, сумата на практика е солидно намалена