Евгени Иванов: Нормативната уредба на прокуратурата е остаряла

https://www.24chasa.bg/novini/article/9037628 www.24chasa.bg
Евгени Иванов, кандидат за член на ВСС от квотата на прокуратурата

"Нормативната уредба, с която работим, е остарява. Наказателно-процесуалният кодекс е голям проблем, защото е труден за употреба, доста е формализиран. В него има изисквания, които спазваме, но те ни затрудняват да си вършим работата качествено и своевременно". Това каза пред БНТ Евгени Иванов, кандидат за член на ВСС от квотата на прокуратурата.

По думите му тези, които най-много искат прокуратурата да не е независима, са политиците. "Всяка политическа власт иска да има удобна прокуратура. В нашата държава това не може да се случи, защото тя независимостта й е гарантирана по закон", обясни той.

Той допълни, че 6-7 месеца вече прокуратурата работи на пълни обороти. "Във фазата на предизборната си кампания посетих колеги от цялата страна. Проблемът с изваждането на прокуратурата от съдебната власт вълнува ги вълнува най-много", каза Евгени Иванов.

Според него прокуратурата трябва да е част от съдебната власт, защото това е най-високата степен на гаранцията за независимостта й.

"Ние работим в интерес на хората и обществото и държавата. Прокуратурата е във фокуса на общественото внимание постоянно. Каквото и да направи прокуратурата, то получава отзвук в медиите", каза още той.

Той обясни, че прокуратурата участва в не повече от 20% от работата на съдебната система. "Ако човек спазва законите и не е участвал в престъпения, той никога няма да се докосне до наказателно производство", обобщи кандидатът за член на ВСС от квотата на прокуратурата.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

За жесток побой над лидера на БСП в Долни чифлик Валентин Вълчев съобщиха вчера варненски социалисти. От разпространената информация се разбра, че наказателната акция е извършена от трима души пред офиса на областната организация на партията в морския град. "Вълчев веднага е бил медицински освидетелстван със средна телесна повреда и е подаден

За данъчни шашми с доставка на кафе, бадеми и кашу е погнат един от "Недосегаемите". Софийската градска прокуратура дава на съд бизнесмена Даниел Бояджиев за скатани 630 хиляди лева налози от фиктивни сделки, научи "България Днес". Интересното е, че Бояджиев е бивш данъчен служител и като такъв със сигурност е наясно какви документи и декларации

Това са първите снимки на снежния леопард Никс, който пристигна на 20 октомври тази година в Софийския зоопарк от зоопарка в Ихлава, Чешка република. Той е настанен в сектор Хищници в зала "Големи котки, терариум и аквариум" и засега се адаптира на спокойствие във вътрешните помещения, определени за него