Психолог: Трябва да изграждаме критично мислене при децата от ранна възраст

https://www.24chasa.bg/novini/article/9037715 www.24chasa.bg
Психологът Ина Антонова КАДЪР: БНТ

След опит за екстремно селфи момче на 19 години загина край жп линията в столичния квартал "Дружба". "Докато има социални мрежи и децата ни живеят в тях, ще се поемат такива рискове, защото тяхната действителност е да се сравняват и доказват. Това каза психологът Ина Антонова в коментара си по темата за модата, рисковете и капаните, в които попадат младежите в опитите си да бъдат интересни в социалните мрежи", цитира думите й БНТ.

"Децата ни са търсещи. Това да намерят начин да се отличат, да бъдат индивидуалисти е нормална черта на подрастващите", отбеляза тя.

Порастващите искат да бъдат възрастни, но им липсва критично мислене. Това те го компенсират, като оформят собствени критерии. Не можем да им повлияем чрез нашия собствен опит, продължи психологът.

"Те ще се срещат винаги с предизвикателствата, ще трябва да минат своя път, да направят своите грешки", категорична беше Ина Антонова.

Според нея размиването на действителността и илюзията за нея, която създава социалната мрежа, при децата е нормално да се случва. Това се преодолява чрез личния пример на родителите.

"Не можем чисто лекционно да предаваме на децата опит - "не прави така, защото може да се случи това", добави тя.

Като родители трябва да се грижим децата ни да развиват способностите, а не им "връчваме телефона, за да можем да се отървем от него", акцентира Антонова.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

За жесток побой над лидера на БСП в Долни чифлик Валентин Вълчев съобщиха вчера варненски социалисти. От разпространената информация се разбра, че наказателната акция е извършена от трима души пред офиса на областната организация на партията в морския град. "Вълчев веднага е бил медицински освидетелстван със средна телесна повреда и е подаден

За данъчни шашми с доставка на кафе, бадеми и кашу е погнат един от "Недосегаемите". Софийската градска прокуратура дава на съд бизнесмена Даниел Бояджиев за скатани 630 хиляди лева налози от фиктивни сделки, научи "България Днес". Интересното е, че Бояджиев е бивш данъчен служител и като такъв със сигурност е наясно какви документи и декларации

Това са първите снимки на снежния леопард Никс, който пристигна на 20 октомври тази година в Софийския зоопарк от зоопарка в Ихлава, Чешка република. Той е настанен в сектор Хищници в зала "Големи котки, терариум и аквариум" и засега се адаптира на спокойствие във вътрешните помещения, определени за него