Проф. Кантарджиев: Не разбирам защо лекари говорят против маските и мерките

https://www.24chasa.bg/novini/article/9037774 www.24chasa.bg
Тодор Кантарджиев

Не смятам, че ще се стигне до затваряне на училища. Родителите и учениците са отговорни. Това каза директорът на Центъра по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев пред bTV.

Според него може да има леко увеличение на случаите, като подчерта, че досега установените заразени ученици и преподаватели не са се инфектирали в училище.

Над 500 ученици са под карантина до момента. При контакта на учениците сега - след първата седмица в училище - се очаква увеличение на заболелите, но е важно по места как се спазват мерките, обясни той.

"Юни се избърза с пускането на балове, на спортни срещи и на нощните заведения - тази много мощна част от икономиката ни", така Кантарджиев коментира движението на заболяването у нас през последните месеци.

Кантарджиев бе категоричен, че маските намаляват разпространението на заразата. "Разбирам, когато някой европеист говори против маските. Когато колеги лекари говорят против маските и мерките - не разбирам. Това е само за тяхно лично удовлетворение", коментира Кантарджиев. И даде пример, че ако имаме индекс на разпространение 1 към 2 или един човек заразява двама - при носене на маски той става 1 към 1.

Той подчерта, че маските не спират 100% вируса, но няма нито една научна статия, която да ги сочи като безполезни или вредни. И добави, че навлизайки в сезона на гриповете, маските допълнителни създават защита и от тях.

"Ще има продължаване до края на ноември на извънредната епидемична обстановка. Прекалено е пак да има изолация по къщите", коментира той и добави, че се надява да не се стигне до това.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

За жесток побой над лидера на БСП в Долни чифлик Валентин Вълчев съобщиха вчера варненски социалисти. От разпространената информация се разбра, че наказателната акция е извършена от трима души пред офиса на областната организация на партията в морския град. "Вълчев веднага е бил медицински освидетелстван със средна телесна повреда и е подаден

За данъчни шашми с доставка на кафе, бадеми и кашу е погнат един от "Недосегаемите". Софийската градска прокуратура дава на съд бизнесмена Даниел Бояджиев за скатани 630 хиляди лева налози от фиктивни сделки, научи "България Днес". Интересното е, че Бояджиев е бивш данъчен служител и като такъв със сигурност е наясно какви документи и декларации

Това са първите снимки на снежния леопард Никс, който пристигна на 20 октомври тази година в Софийския зоопарк от зоопарка в Ихлава, Чешка република. Той е настанен в сектор Хищници в зала "Големи котки, терариум и аквариум" и засега се адаптира на спокойствие във вътрешните помещения, определени за него