Новата учебна година започва присъствено днес за най-малките ученици в Турция

https://www.24chasa.bg/novini/article/9037783 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Училищния праг ще прекрачат днес първолаците и децата от предучилищните групи в Турция като част от поетапното отваряне на учебните заведения в страната в контекста на пандемията от COVID-19.

Настоящата учебна година ще предложи на учениците "различно образование", отбелязва по темата в. "Докуз сютун". Вестникът напомня, че дистанционно учениците в страната започнаха учебната година още на 31 август. За най-малките ученици обаче от днес стартира присъствена програма в училище, макар че тя няма да протича според обичайния график, отбелязва вестникът, предаде БТА.

Учебните часове ще са по пет на брой за деня и ще бъдат с продължителност 30 минути с 10-минутни междучасия. Освен това децата в класа ще бъдат разделяни на две групи, за да се осигури дистанция между тях.

Занятията в училище ще стартират при присъствено обучение веднъж седмично. По-нататък се предвижда учебните часове да се провеждат в училище два пъти седмично, отбелязва "Догру хабер".

Безпокойствата около отварянето на училищата откроява тази сутрин в. "Йени Ася". Изданието цитира уверенията на министерството на образованието, че са взети всички нужни мерки за предотвратяване на разпространението на Ковид-19, но притеснения продължава да има у всички - "от преподаватели до родители, от работещи до ученици". Някои притеснени родители са решили да оставят децата си вкъщи. Според синдиката на работещите в образованието Тюрк Егитим-Сен мерките, които са взети, са недостатъчни, посочва още "Йени Ася", цитирайки лидера на този синдикат Талип Гейлян.

Според развитието на епидемичната обстановка се предвижда след три седмици да започне присъственото обучение и за други класове, пише още турският печат.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

За жесток побой над лидера на БСП в Долни чифлик Валентин Вълчев съобщиха вчера варненски социалисти. От разпространената информация се разбра, че наказателната акция е извършена от трима души пред офиса на областната организация на партията в морския град. "Вълчев веднага е бил медицински освидетелстван със средна телесна повреда и е подаден

За данъчни шашми с доставка на кафе, бадеми и кашу е погнат един от "Недосегаемите". Софийската градска прокуратура дава на съд бизнесмена Даниел Бояджиев за скатани 630 хиляди лева налози от фиктивни сделки, научи "България Днес". Интересното е, че Бояджиев е бивш данъчен служител и като такъв със сигурност е наясно какви документи и декларации

Това са първите снимки на снежния леопард Никс, който пристигна на 20 октомври тази година в Софийския зоопарк от зоопарка в Ихлава, Чешка република. Той е настанен в сектор Хищници в зала "Големи котки, терариум и аквариум" и засега се адаптира на спокойствие във вътрешните помещения, определени за него