В Скопие: Бетонираната ни идентичност се разпука пред българските апетити

https://www.24chasa.bg/novini/article/9037798 www.24chasa.bg
Кратко изтраяха лъжите на Заев, бетонът се разпука пред българските апетити, а неговата несериозна дипломация остави Македония без червени линии, с оспорвана идентичност, без език и без македонци извън границите на държавата, заключава скопски вестник. СНИМКА: Ройтерс

"Бетонираната идентичност", за която говореше премиерът Зоран Заев след подписването на договорите с България и Гърция, се разпука пред исканията на, както той го нарича, неговия приятел Бойко Борисов, пише скопският вестник "Вечер". Договорът с България, който беше за приятелство и трябваше да ни гарантира езика и да осигури идентичността, а преди всичко да реши проблемите, се оказа накрая, че създава нови проблеми, пише изданието.

"Вечер" раказва какво пише в меморандума, който България изпрати на ЕС, и заключава, че меморандумът разобличава лъжите на Зоран Заев , че езикът ни е признат от целия свят, а идентичността е бетонирана и осигурена.

От меморандума на България и заплахите за блокиране на пътя към ЕС виждаме, че идентичноста не само че не е осигурена, но ни е поставяно условие да приемем, че имаме измислена идентичност от Тито, с което автоматично се стига до анулиране на цялата македонска история преди 1944 г., включително и на илинденския период, пише вестникът. Също така са разобличени лъжите за признатия език, той не само че не е признат, но Заев с договора е приел условието на България за т.нар. официален език, допълва "Вечер".

Кратко изтраяха лъжите на Заев, бетонът се разпука пред българските апетити, а неговата несериозна дипломация остави Македония без червени линии, с оспорвана идентичност, без език и без македонци извън границите на държавата, заключава скопският вестник.

Двустраннните проблеми не трябва да бъдат част от преговорната рамка за разширяване на Европейския съюз, смята германският посланик в Северна Македония Анке Холщайн, пише "Независен весник". България винаги е била голям поддържник на европейското придвижване на региона, включвайки и Северна Македония. От съществен интерес за България е да не блокира процеса на разширяване на ЕС в този регион, заявила още германската посланичка в Скопие в интервю за Радио свободна Европа.

Вестник "Нова Македония" съобщава, че през последните 24 часа от Ковид-19 в Северна Македония са починали четири лица и са потвърдени 178 нови случаи от 1368 тествани. Починали са двама пациенти от Скопие на 61 и 59 години, пациент от Куманово на 69 години и пациентка от Щип на 70 години. Общо от началото на епидемията в страната са починали 693 души. В момента броят на активните случаи в Северна Македония възлиза на 2179 души.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

За жесток побой над лидера на БСП в Долни чифлик Валентин Вълчев съобщиха вчера варненски социалисти. От разпространената информация се разбра, че наказателната акция е извършена от трима души пред офиса на областната организация на партията в морския град. "Вълчев веднага е бил медицински освидетелстван със средна телесна повреда и е подаден

За данъчни шашми с доставка на кафе, бадеми и кашу е погнат един от "Недосегаемите". Софийската градска прокуратура дава на съд бизнесмена Даниел Бояджиев за скатани 630 хиляди лева налози от фиктивни сделки, научи "България Днес". Интересното е, че Бояджиев е бивш данъчен служител и като такъв със сигурност е наясно какви документи и декларации

Това са първите снимки на снежния леопард Никс, който пристигна на 20 октомври тази година в Софийския зоопарк от зоопарка в Ихлава, Чешка република. Той е настанен в сектор Хищници в зала "Големи котки, терариум и аквариум" и засега се адаптира на спокойствие във вътрешните помещения, определени за него