Доживотен затвор без замяна за атентаторите от Сарафово (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9037990 www.24chasa.bg
Подсъдимите за атентата Хасан ел Хасан и Мелиад Фара все още се издирват от Интерпол. СНИМКА: Архив

Унищожават главата и крайниците на атентатора Мохамед ел Хюсеини

Рекордни обезщетения на близките на жертвите и пострадалите

Доживотен затвор без замяна за Мелиад Фарах и Хасан Ел Хадж Хасан. Двамата са помогнали на Мохамед Ел Хюсеини при атентата в Сарафово. Това е решението на 5 членен състав на Специализирания съд по делото за атентата в Сарафово

Присъдата идва 8 г. след терористичния атентат, при който загинаха петима израелски туристи, българският шофьор Мустафа Кьосов, рани български екскурзовод и още близо 40 души

 Главата и крайниците на атентатора на бургаското летище в Сарафово Мохамед ел Хюсеини да бъдат унищожени. До този момент те са се пазили в националното следствие като веществено доказателството по делото. Това постанови председателят на 5-членния състав от специализирания съд - съдия Аделина Иванова.

Съдът присъди и рекордни за България обезщетения на близките на загиналите израелци и наранените. Те са от порядъка от 10 млн. лв, 6 млн. лв, 3 млн. лв.

Мелиад Фарах и Хасан Ел Хадж Хасан са осъдени задочно. Те продължават да се издирват с червена бюлетина на Интерпол. Според адвокат Ивелин Димитров, който представлява пострадалата българската екскурзоводка - Данка Иванова, присъдата е декларативна, а адвокат Жанет Желязкова, служебен защитник на един от подсъдимите, обяви, че все още не е решила дали ще обжалва наказанието. Това ще реши в следващите 15 дни.

Прокурор Евгения Щъркелова коментира, че присъдата е очаквана.

В съдебната зала не присъства нито един от пострадалите или близките на жертвите. Адвокат Ивелин Димитров каза, че неговата клиентка не може да възстанови от шока. Тя вече не работи като екскурзовод. При атентата са й спукани двете тъпанчета.